Kahvi, joka säilyy kotonasi "huomattavasti paremmin" – oletko jo testannut?
Moni ostaa kahvinsa kaupasta valmiiksi jauhettuna, koska se on vaivatonta. Kokonaisissa kahvipavuissa piilee kuitenkin muutama hyöty verrattuna jauhettuun kahviin.
Videolla: Miten kahvia tulisi oikeasti maistella?
Suurin osa suomalaisista kahvinjuojista keittää kahvinsa kotona tavallisella suodatinkahvinkeittimellä, valmiiksi jauhetusta kahvista. Perinteiseen kahviin tottuneelle ei ehkä ole juolahtanut edes mieleen, että valmiiksi jauhetun kahvin voisi joskus ostaa kaupasta papuina. Mitä käytännön eroa kahvipavuilla ja valmiiksi jauhetulla kahvilla oikeastaan on? Pauligin kahvilähettiläs Inkku kertaa kahviblogissaan vinkit kahvipapujen käyttöön.
"Papuina kahvi säilyy huomattavasti paremmin kuin valmiiksi jauhettu kahvi"
Kuten jauhetunkin kahvin kohdalla, myös kahvipapujen kanssa kannattaa ensimmäiseksi miettiä omia mieltymyksiä. Ensimmäiseksi on hyvä pohtia, millaisesta paahtoasteesta pitää.
– Tykkääkö enemmän täyteläisen vahvasta tummapaahtoisesta kahvista vai herkän kepeän vaaleapaahtoisesta kahvista? Kokeilemalla se selviää, Inkku vinkkaa.
Kahvin oikeaoppinen säilytystapa kotioloissa herättää usein paljon keskustelua. Moni varmasti jo tietääkin, että jauhettua kahvia ei kannata esimerkiksi säilyttää valolle altistuneena tai maustekaapissa hellan vieressä. Myös kahvipapujen kohdalla täytyy muistaa oikeat säilytysolosuhteet.
– Kahvipavut säilyy parhaiten omassa pussissaan säilytettynä ja ilmatiiviissä kahvirasiassa valolta suojattuna. Papuina kahvi säilyy huomattavasti paremmin kuin valmiiksi jauhettu kahvi, koska se ei ole leikattu niin moneen osaan eikä happi näin pääse nopeasti vaikuttamaan sen makuaromeihin.
Inkku muistuttaa, että kahvipapuja on myös todella kätevä pakastaa, jos tuntuu, että kaikkea ei ehdi käyttämään.
Tästä tunnistat laadukkaan papumyllyn
Jos kahvipapuja sitten nappaa kaupasta mukaansa, millaisia kahvinkeittotarvikkeita kotoa tulee löytyä? Yleisesti ottaen pärjää jonkinlaisella papumyllyllä, vaa’alla tai kahvimitalla, vesipannulla tai vedenkeittimellä kahvin valmistusmenetelmästä riippuen sekä kahvilaitteella.
Pauligin kahvilähettilään mukaan hyviä papumyllyjä saa jo 60–80 eurolla. Inkku vinkkaa, että laadukkaat kahvimyllyt erottaa yleensä huonoimmista myllyistä tarkastamalla, onko laitteessa yksi vai kaksi terää.
– Kaksi-teräisillä kahvimyllyillä saa yleisesti paljon tarkempaa laatua ja jälkeä, sillä kaksi terää pilkkovat kahvipavut tasaisemmin kuin yksi terä. Yksiteräiset papumyllyt ovat usein halvempia ja ei-niin-laadukkaita.
Kahvipapuja voi mitata joko perinteisesti kahvimitalla tai tarkemmin keittiövaa’alla. Kahvipapuja tulisi olla noin 60 grammaa per yksi vesilitra.
– Mittaaminen voi tuntua aluksi hankalalta etenkin käyttäessä kahvimittaa, mutta ajan kanssa oppii kuinka paljon vaaditaan kahvipapuja tiettyyn määrään kahvia.
Lähde: Paulig
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Kurpitsapiiras
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras