Kahvikouluttaja paljastaa, että paras apuväline kahvin mittaamiseen on ehdottomasti vaaka. Jos kahvimitta on hukassa, onnistuu mittaaminen myös muilla tavoilla.
Katso myös yllä olevalta videolta loistava tapa, jolla mittaat kerralla kymmenen kuppia kahvia!
Kahvin mittaaminen on tarkkaa hommaa, sillä mittausvirhe voi pilata koko pannullisen maun. Onneksi apuvälineeksi on kehitetty kahvimitta, mutta mitä jos mitta onkin hukassa?
Paulig Barista -instituutin kahvikouluttaja Jori Korhonen kertoo, että Suomessa kultainen sääntö on, että yhtä litraa kohti käytetään noin 60 grammaa kahvia.
– Sillä ei voi mennä vikaan, Korhonen sanoo.
Korhosen mukaan Suomessa käytetään muuhun maailmaan verrattuna enemmän kahvia suodatinkahvin keitossa, sillä suosimme vaaleaa paahtoa ja täällä on niin hyvä vesi kahvinkeittämiseen.
Älä tee vahvempaa juomaa lisäämällä kahvia
Kahvisuhteessa on kuitenkin vaihteluvaraa noin 10 grammaa molempiin suuntiin, jolloin kahvin suhdetta voi muuttaa oman maun ja kahvinpaahteisuuden mukaan.
Korhonen kuitenkin muistuttaa, että jos pitää vahvemmasta kahvin mausta, ei kahvia pidä lähteä mittaamaan keittimeen enemmän, vaan sen sijaan ostaa mieluummin tummempaa paahtoa.
– Siinä tulee monenlaisia ongelmia, jos käyttää esimerkiksi vaaleapaahtoista kahvia ja käyttää vain enemmän kahvia suhteessa veteen. Maku kärsii, eli kahvista tulee kitkerää.
Vaa'an avulla joka kerta täydellistä kahvia
Mitään erityistä standardia kahvimittojen koossa ei ole olemassa, mutta yleensä suomalaiset kahvimitat ovat aina 7 grammaa. Kahvimitan sijaan Korhonen itse luottaa kahvin mittaamisessa aivan toiseen työkaluun.
Hän suosittelee mittaamaan kahvin aina keittiövaa'an avulla.
– Vaaka on kahvinkeittäjän paras kaveri. Suosittelen sitä lämpimästi, sillä silloin kahvin keittäminen ei jää arvailun varaan. Silloin ei tarvitse miettiä, olikohan tässä oikea määrä, vaaka kertoo totuuden, Korhonen selittää.
– Monesti kuulee, että tulipa tällä kertaa hyvät kahvit tai eipä nyt tullut niin hyvät. Kun on löytänyt sen omaan makuun sopivan kahvinmäärän, sen voi vaa’an avulla toistaa aina.
Vanhanajan kahvikuppia vai muumimukillista kohti?
Tyypillisesti kahvin keittämisessä tulee sekaannuksia sen kanssa, kuuluuko yksi kahvimitta laittaa yhtä vanhan standardin eli noin 1,25 desilitran kupillista kohti vai yhtä perinteistä muumimukillista eli 2,6 desilitraa kohti.
Uusimmissa kahvinkeittimissä saattaa nimittäin olla merkitty molemmat mitata kahvinkeittimen kylkeen.
– Yksi kahvimitallinen kuuluu laittaa yhtä vahvanajan kahvikupillista eli 1,25 desiä kohti, Korhonen sanoo.
Vastaavaa mittaongelmaa ei kuitenkaan tule, jos kahvin mittaa aina keittiövaa’an kanssa, asiantuntija muistuttaa.
Näin mittaat kahvin ilman kahvimittaa tai vaakaa
Jos kotoa, työpaikalta tai muualta, jossa kahvia on keittämässä, ei löydy kuitenkaan kahvimittaa tai keittiövaakaa, miten kahvin voi silloin mitata?
– Ruokalusikka on hyvä hätäkeino, mutta en suosittele sitä kuitenkaan vakiovarusteena. Luonteva kukkurallinen on yleensä se 7 grammaa, Korhonen sanoo.
– Ruokalusikkaan ei pidä siis ottaa kahvia niin paljon kuin siihen mahtuu, vaan sen verran kuin luonnollisesti paketista lusikoidessa siihen tulee.
Myös deseissä mittaaminen on Korhosen mukaan periaatteessa mahdollista, mutta sen tekee hankalaksi eri paahtoisten kahvien tilavuus.
Katso yllä olevalta myös loistava kikka, jolla mittaat hetkessä kymmenen kuppia kahvia!