Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Uppomunan valmistaminen ja hollandaisekastike

uppomuna ja hollandaise
Uppomunan voi herkutella paahtoleivän, parsan ja hollandaisekastikkeen kera. MTV
Julkaistu 20.03.2025 09:30

MTV LIFESTYLE

Helsinkiläisravintola Albinan keittiöpäällikkö Jaana Hätönen vinkkaa, miten uppomuna valmistetaan oikeaoppisesti ja helposti. Tarjoile itse tehdyn hollandaisekastikkeen kera!

  • Kokonaisvalmistusaika: 15 min
  • Aktiivinen aika: 15 min
  • Ruokavalio: Kasvisruoka

Uppomuna

  • 2 kpl kananmunia
  • 1 l vettä
  • 1 dl väkiviinaetikkaa

Hollandaise

  • 250 g voita
  • 100 g kananmunan keltuaista
  • 0,5 dl valkoviiniä
  • Suolaa

Valmistusohje

Uppomuna:

  1. Riko munat esimerkiksi mukiin. 
  2. Kiehauta vesi ja lisää etikka. 
  3. Tee hennosti poreilevaksi veteen lusikalla pyörre ja kaada munat yksitellen veteen. Keitä hiljalleen n. 3 minuuttia. 
  4. Nosta munat reikäkauhalla paahdetun leivän ja grillatun parsan päälle ja kaada päälle hollandaisekastiketta. 

Hollandaise:

  1. Sulata voi ja nosta sivuun liedeltä. 
  2. Kypsennä keltuais-valkoviiniseosta kattilassa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes se on paksua vaahtoa.
  3.  Nosta kattila liedeltä ja lisää voita ohuena nauhana koko ajan vispilällä sekoittaen. Voi alkaa emulgoitumaan kananmunan kanssa ja kastikkeesta tulee yhtenäinen massa. Mausta suolalla.

(Jos munaseoksen kypsentäminen kattilassa tuntuu jännittävältä voi sen valmistaa myös vesihauteessa.)

4:59imgKatso videolta vinkit uppomunan ja tiramisun valmistamiseen.

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna