Loppuuko suomalainen peruna oikeasti kaupoista? Asiantuntija kertoo perunapulan syyt ja seuraukset

peruna perunoita perunat
Kotimaista perunaa on nyt varastoissa ennätyksellisen vähän. Kuvituskuva. Shutterstock

Kotimaista perunaa on nyt varastoissa ennätyksellisen vähän. Voiko keväällä iskeä todellinen perunapula?

Luonnonvarakeskus Luke tiedotti helmikuun alussa perunan nihkeästä varastotilanteesta. Luken mukaan maatilojen varastoissa oli ruoka- ja ruokateollisuusperunaa tammikuun puolivälissä 86 miljoonaa kiloa, josta ruokaperunaa oli 70 miljoonaa kiloa. Määrä on selvästi aiempia vuosia alhaisempi, sillä viimeisen kymmenen vuoden aikana ruokaperunaa on ollut tammikuussa varastossa keskimäärin 92 miljoonaa kiloa.

Lokakuun 2021 puolivälistä ruokaperunavarastot ovatkin puolittuneet.

– Jos perunavarastojen väheneminen jatkuu samalla 23 miljoonan kilon kuukausitahdilla, niin varastoissa on jäljellä ruokaperunaa kolmeksi kuukaudeksi. Sama kolmen kuukauden kulutus on jäljellä, jos mukaan lasketaan myös ruokateollisuusperunat, totesi yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luken tiedotteessa.

Voi näkyä kaupoissa

Jaakkonen kertoo MTV:lle, että perunaa on varastoissa tavallista vähemmän viljelyalan vähenemisen sekä kesän 2021 alhaisemman satotason vuoksi. 

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa kuluttajan kannalta? Voiko peruna loppua kevään aikana kokonaan kaupoista? 

– Käytännössä tämä voi näkyä niin, että perunavalikoima ei ole niin laaja kuin tavallisena vuotena. Voisi kuvitella, että joitakin lajikkeita voi loppua myös kesken, Jaakkola sanoo.

Hän muistuttaa, että maatilojen varastoiden lisäksi perunaa voi olla jonkin verran varastoituna myös esimerkiksi pakkaamoissa.

Jos perunaa on vähän, miksi sen hinta ei nouse?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin helmikuussa kotimaisen kurkun hinnan nousseen ruokakaupoissa tuotantokustannuksien kasvamisen vuoksi. Perunan kilohinnoissa ei kuitenkaan ole korotusta näkynyt, vaikka varastot hupenevat.

– Ei ole vielä näyttänyt nousevan. Hinnat ovat nähtävästi jollain tapaa jäädytetty. Se logiikka, että jos tavaraa on vähemmän, niin hinta on kovempi ei näytä pätevän perunaan.

Kurkkujen hintaa nostaa myös tuotteen erilainen rakenne ketjussa. Kurkkua ei voi perunan tapaa säilöä pitkään varastoissa.

Jaakkolan mukaan perunan kevään menekkiä on hieman hankala arvioida, sillä Suomessa ei tilastoida perunankulutusta kuukausitasolla. Ei kuitenkaan ole todennäköistä, että kotimainen peruna loppuisi kokonaan.

– Sellaista ei ole kai tapahtunut koskaan. Sitten varmaan vain vähän lajitellaan perunaa eri tavalla. Ja tietysti voi tulla enemmän ulkomaista perunaa tarjolle, eurooppalaista varhaisperunaa. Sehän on tietysti kotimaista kalliimpaa.

Suomalaista perunaa viedään silti ulkomaille

Vaikka kotimaisen perunan riittävyys suomalaisille olisikin vaakalaudalla, pottua viedään silti ulkomaille vientiin. Se ei Jaakkolaa yllätä.

– Jos muualla maksetaan enemmän, niin totta kai sitä viedään ulkomaille.

Tuoreiden tilastojen mukaan perunasta maksetaan tuottajalle tällä hetkellä Suomessa 17,78 euroa per sadalta kilolta perunaa. Hinta kohosi tasan yhden sentin viime vuoden marraskuusta joulukuuhun.

"Ei se ruoka ihan itsestään kauppoihin ilmesty"

Jaakkola toivoisikin, että suomalaiset oppisivat arvostamaan toden teolla raaka-aineita, kuten kotimaista perunaa.

– Vähän kunnioitusta pitäisi olla, ei se ruoka ihan itsestään kauppoihin ilmesty. Jonkun ne pitää viljellä. Suurin pelko on, että viljelijät lopettavat ja sitten on hyvin vaikeaa saada uusia yrittäjiä.

Mitään "nälänhätää" ei Jaakkolan mukaan silti ole keväällä odotettavissa. 

– Ei nyt tarvitse sentään ostaa uutta jääkaappia ja hamstrata sitä täyteen perunaa.

Katso myös video: Oletko hoksannut tehdä kalapuikoille näin?

Oletko koskaan tajunnut hyödyntää kalapuikkoja näin? Nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista 0:47
Oletko koskaan tajunnut hyödyntää kalapuikkoja näin? Nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.