Ravintola Inarista tunnettu keittiömestari Kim Mikkola näytti MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, miten tehdään koukuttava ruoka poronkäristyksestä.
Videolla: Poroannos viimeistellään kananmunalla – näin se kannattaa paistaa!
Suomalaiset ovat tottuneet syömään perinteistä poronkäristystä yleensä esimerkiksi maistuvan perunamuusin kaverina. Pottumuusi ei kuitenkaan suinkan ole ainoa porolle sopiva makupari. Keittiömestari Kim Mikkola nimittäin todisti, että poro sopii mainiosti myös aasialaistyylisiin ruokiin.
Kutkuttava pororuoka aasialaisin vivahtein
Mikkola valmisti Viiden jälkeen -ohjelmassa poronkäristystä ja XO-kastiketta.
– Kyseessä on Kiinassa 1980-luvulla kehitelty kastike. Sen synnystä on monta legendaa. Erään mukaan nuori kokki loihti XO-kastikkeen, koska hän halusi ravintolastaan löytyvän kaupungin parhaat kondimentit. Hän oli sitten katsonut Remy Martinin XO-pulloa ja päättänyt nimen siitä.
Nimestään huolimatta kastike ei kuitenkaan sisällä konjakkia, vaan se valmistetaan perinteisesti mausteista ja kuivatuista äyriäisistä. Kim Mikkolan versiossa XO-kastikeeseen käytetään kuitenkin suomalaista poronkäristystä, kuivattuna.
– Esivalmisteluaika on hieman pidempi, mutta tämä itse tekeminen ei ole mitenkään vaikeaa, Mikkola vakuutti.
XO-kastiketta voi tehdä runsaamman määrän valmiiksi, sillä kyseessä on säilyke.