Lapin ehkä tunnetuin ruoka, poronkäristys, valmistuu lappilaisen huippukokin mukaan ilman pitkiä haudutusaikoja.
Ruoalla on tänä päivänä suuri merkitys matkailulle, ja näin on myös Suomen Lapissa, Lapland Hotels keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas kertoi aamun Huomenta Suomen lähetyksessä. Sosiaalisen median myötä ruoan merkitys ja aitous korostuvat – ruoan ja siihen liittyvien tarinoiden tulee olla tosia.
– Mielestäni meillä Pohjoisessa on maailman parhaat raaka-aineet, puhdas ilma ja raaka-aineissa eksoottisuutta ja mystiikkaa, Mäntykangas kertoo.
Lappi on kansainvälisten matkailijoiden suosiossa, mikä näkyy osaltaan myös ruokalistoilla. Mäntykankaan mukaan kotimaisten matkailijoiden hiihtolomaviikoilla tarjoillaan vahvasti suomalaisia raaka-aineita, kun taas brittimatkailijoiden aikaan poroa ei ole tarjolla.
Poronkäristystä ei tarvitse hauduttaa
Lappilainen ruoka, ja etenkin poronkäristys, tunnetaan ympäri Suomen. Mäntykangas paljasti lähetyksessä vinkkejä, joiden avulla kotikokkikin voi onnistua tämän ruokalajin teossa.
LUE MYÖS: Poromies muistuttaa lihan erityispiirteestä: Muista tämä, kun valmistat poroa!
Paistikäristys on miehen mukaan niin yksinkertainen, että pelkkä lihan ruskistaminen, suola ja vesi riittävät. Käristykseen voi halutessaan lisätä myös olutta.
Toisin kuin moni luulee, poronkäristys ei vaadi pitkiä haudutusaikoja.
– Paistikäristystä ei tarvitse hauduttaa, vaan sen voi valmistaa a’la minute. Siinä pitää olla vähän purutuntumaa, eikä se saa mennä hileiseksi, Mäntykangas muistuttaa.