Klassikkosuklaan uskomaton syntytarina: Miksi Geisha-konvehdit ovat vaaleanpunaisia?
Tiesitkö, että Tokion olympialaiset ovat vaikuttaneet Geisha-konvehtien syntyyn?
Fazer makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola kertoo, että Geisha-suklaan maku on alun perin lähtöisin Japonica-leivoksesta, jota myytiin 1960-luvun alussa Kluuvikadun Fazer-kahvilassa.
Pähkinäisen leivoksen omaleimainen maku oli lähtöisin japonais-täytteestä. Fazerin silloinen toimitusjohtaja, Karl Fazerin pojanpoika Peter Fazer piti tästä leivoksesta erityisen paljon.
Hän vei leivoksen Fazerin tuotekehitykseen, ja kysyi mitä tapahtuisi jos tämän maun yhdistäisi maitosuklaaseen. Geisha-konvehti oli syntynyt.
Suomessa oli Japani-buumi
Suklaalle haluttiin japanilainen nimi, sillä 1960-luvun Suomessa oli valloillaan Japani-buumi.
– Japani oli silloin hyvinkin korkealla puheenaiheena sen takia, että vuonna 1964 oli Tokion olympialaiset, ja Peter Fazer edusti Suomea purjehdusjoukkueessa. Se oli aihe, josta paljon puhuttiin, Eerola sanoo.
Fazerin valikoimassa oli tuolloin jo Geisha-niminen kova karamelli, joka oli osa Fazerin parhain -sekoitusta. Vanha Geisha luovutti nimensä ja vaaleanpunaisen kääreensä uudelle suklaakonvehdille ja sai uudeksi nimekseen Tokyo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku