Koko ajan nälkä? Taustalla virhe, johon sinäkin sorrut päivittäin – älä tee tätä mokaa lounaalla!
Jos tunnet nälkää pian aterian jälkeen, syy saattaa löytyä liian vähäisestä kuidun saannista.
Ravitsemalla kehoasi monipuolisilla ja ravintorikkailla aterioilla, pidät nälän poissa ja ajatuksesi kaukana välipala-automaatista. Jos kuitenkin alat tuntea nälkää pian aterian jälkeen, kannattaa huomio kiinnittää riittävään kuidun saantiin.
Liian vähän kuitua sisältävä ateria voi saada sinut tuntemaan nälkää hyvinkin pian aterian jälkeen.
Kuitupitoinen ateria pitää nälän poissa
Kuitupitoiset raaka-aineet hidastavat ruoansulatusta ja auttavat meitä tuntemaan olomme kylläiseksi pidempään. Popsugar-sivuston haastatteleman ravitsemusterapeutin mukaan aikuisen tulisi saada vähintään 25 grammaa kuitua päivässä – ja mielellään 9 grammaa joka aterialla.
– Kaikki hiilihydraatit eivät ole yhdenvertaisia. Yksinkertaiset sokerit, kuten valkoinen leipä, pasta ja riisi pitävät sinut aluksi kylläisenä, mutta ne kuluvat nopeasti, joten saatat tuntea olosi nälkäiseksi tunnin sisällä syömisestä, ravitsemusterapeutti Colleen Wysocki-Woods kertoo.
– Tämä johtuu siitä, että tuotteiden sisältämä glukoosi metaboloituu nopeasti. Eli se on ensimmäinen energianlähde, mikä tarkoittaa sitä, että käytämme glukoosista peräisin olevia kaloreita kaikkeen aina liikunnasta tahdosta riippumattomiin elintoimintoihin, kuten hengittämiseen.
Vaihtamalla valkoisen viljan kuitupitoisiin raaka-aineisiin, kuten hedelmiin, vihanneksiin ja täysjyväviljaan, nälkä pysyy poissa pidempään.
Lisää terveellisiä rasvoja
Asiantuntija muistuttaa, että proteiinin ja kuidun lisäksi aterioiden tulisi sisältää riittävästi myös terveellisiä rasvoja.
– Rasvat auttavat meitä tuntemaan olomme kylläisiksi pisimpään, kahdeksasta kahteentoista tuntiin, Wysocki-Woods kertoo.
LUE MYÖS: Täyttä humpuukia! Kymmenen yleistä ruokamyyttiä – ethän vain usko näihin terveysväittämiin?
Jos nälkä alkaa vaivata pian vihanneksia, täysjyvää ja vähärasvaista proteiinia sisältävän aterian jälkeen, kannattaa lounassalaattiin lorauttaa hieman öljyä tai ripotella päälle siemeniä.
Lähde: Popsugar
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa