Kuin pizzaa, mutta kevyempää ja maukkaampaa! Oletko jo maistanut pinsaa?

pinsa romana
Pinsa Romana muistuttaa pizzaa. Shutterstock

Olet varmasti kuullut pizzasta, mutta tiedätkö, mikä on pinsa?

Se kuulostaa pizzalta, se näyttää pizzalta, mutta se ei ole pizza. Italialainen pinsa on rantautunut ilmiönä nyt myös Suomeen. Pinsapohjia myydään valmiina kaupoissa ja yhä useammat ravintolat ovat ottaneet pinsat listoilleen.

Mikä on pinsa?

Pinsa on pizzan lailla italialainen ruokalaji. Sen juuret ovat Roomassa, minkä vuoksi ruokalaji tunnetaankin nimellä Pinsa Romana. Pinsaa kutsutaan piiraaksi, vaikka se onkin hyvin pizzankaltainen. 

Nimi pinsa perustuu latinan sanaan pinsere, joka tarkoittaa "käsin painettua taikinaa". Pinsa muotoillaan käsin sen soikeaan, litteään muotoon sen sijaan, että sitä heiteltäisiin tai pyöriteltäisiin kuin perinteistä pizzapojaa.

Pinsa ei ole mikään uusi keksintö, vaikka sen resepti onkin kehittynyt vuosien saatossa. Nykypäivän pinsa romanan pohja on erittäin kevyt, ilmava ja rapeakuorinen. 

Kun pizzataikina tehdään perinteisesti pelkistä vehnäjauhoista, pinsataikinaan lisätään myös hieman riisi- ja soijajauhoja. Taikinaan käytetään myös paljon vettä. 

Pinsa on pizzaa kevyempi

Koostumuksensa vuoksi pinsa on perinteistä pizzaa kevyempi ja sisältää vähemmän gluteenia. Sanotaan, että pinsa ei tämän vuoksi turvota tai täytä vatsaa samaan tapaan kuin pizza. Ainestensa ansiosta pinsapohja on perinteistä pizzapohjaa maukkaampi.

Pinsaa kuvaillaan usein myös italialaisen focaccian ja pizzan sekoitukseksi.

Pinsan voi kuitenkin täyttää pizzan tapaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!