Mitä eroa on napolilaisella ja roomalaisella pizzalla? Eroavat merkittävästi toisistaan
Roomalaisesta ja napolilaisesta pizzasta ei uskoisi, että ne on kehitelty vain 200 kilometrin päässä toisistaan.
Napolilaisen pizzan suosio tuntuu räjähtäneen viime vuosina erityisesti laadukkaiden pizzerioiden sekä kotiin soveltuvien pizzauunien ansiosta. Paksureunainen, tulikuumassa uunissa paistettu pizza onkin monelle tuttu, mutta tiedätkö, millaista on roomalainen pizza?
Pizzojen yhtäläisyydet loppuvat kuta kuinkin siihen, että kummatkin ovat peräisin Italiasta.
Napolilainen pizza
Napolilainen pizza ei ole pelkästään käsite, vaan se on päässyt myös UNESCOn kulttuuriperintölistalle, kirjoitetaan K-Ruoan artikkelissa. Toisin sanoen, jos haluaisit valmistaa juuri oikeanlaista napolilaista pizzaa, sitä koskevat tarkat säännökset.
Taikina on usein pehmeää ja ilmavaa ja se levitetään käsin venyttämällä, jättäen pizzaan noin sentin paksuiset reunat. Pizzaa paistetaan yli 400 asteisessa uunissa noin 1–1,5 minuutin ajan, jolloin reunat pysyvät paksuina, mutta itse pohja on todella ohut.
Napolilaisissa pizzoissa suositaan usein perinteisiä pizzatäytteitä, joista yleisimmät ovat ehkäpä marinara ja margherita.
Napolilainen pizza syödään tyypillisesti ravintolassa haarukalla ja veitsellä, kerrotaan Masterclass-sivustolla.Artikkelin yläosasta löytyvällä videolla italialainen Ivan näyttää hyvin erilaisen tavan syödä napolilaista take away -pizzaa.
Roomalainen pizza
Roomassa on syöty perinteisesti kahdenlaista pizzaa: pizza romanaa, joka on pyöreä ja todella ohut sekä pizza al tagliota, joka on paksumpi ja suorakulmion muotoinen – muistuttaen hieman focacciaa.
Pizza al tagliota myydään usein katuruokakärryissä ja kahviloissa ja sitä tilataan painon mukaan. Pizzasta leikataan saksilla sopivan kokoinen annospala, joka sujautetaan paperipussiin mukaan otettavaksi.
Perinteisesti täytteet ovat olleet hyvin yksinkertaisia, mutta tarjolla on myös moderneja versioita, joissa täytteiden kanssa on lupa ottaa enemmän vapauksia.
Pizza al taglion taikinaa on hieman helpompi työstää kuin napolilaista, sillä Roomassa taikinaan ujutetaan tujaus oliiviöljyä. Öljy tekee pohjasta myös erityisen rapean. Erilaisten taikinoiden ja pohjan takia roomalaisen pizzan valmistus kestää kuitenkin kauemmin kuin napolilaisen, jotta roomalaiseen pizzapohjaan saadaan aikaiseksi toivottu rapea ulkopinta ja sitkeä, mutta kevyt koostumus.
Pyöreä pizza romana kaulitaan usein ohueksi ennen pohjan täyttämistä ja paistoa. Toisin kuin napolilaisessa pizzassa, pizza romanaan ei kuulu paksua ulkoreunaa.
Katso myös: Näillä vinkeillä pizzasta saa entistä maukkaamman!
Lähteet: K-ruoka, Masterclass
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku