Tiesitkö? Vain Ruotsissa pestään munat – vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen

kananmuna
Kananmunia ei Suomessa pestä missään vaiheessa tuotantoketjua. Shutterstock

Ruokavirasto suosittelee pesemään kädet aina kananmunien käsittelyn jälkeen, ja siihen on hyvä syy. 

Suomessa on viime päivien ajan puhuttanut salmonellalöydös Kieku Oy:n tuottajan munintakanalasta. Asiakkaita, joilla on kotonaan tiettyjen tuotetietojen mukaisia kananmunia, pyydetään hävittämään kyseiset kananmunat talousjätteenä tai palauttamaan ostamansa tuotteet ostopaikkaan.

Kananmunien käsittelyyn kotioloissa kannattaa kiinnittää hieman huomiota. Ruokavirasto suositteleekin käsien pesua, jos kananmuniin koskee.

– Aina, kun on käsitellyt kananmunan kuoria, on hyvä pestä kädet, sillä kananmunat eivät koskaan ole täydellisen puhtaita, virastosta muistutetaan.

Kananmunia ei pestä Suomessa

Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että Suomessa kananmunat tulevat tiloilta sellaisenaan, eikä niitä pestä missään vaiheessa.

Sanotaan näin, että jokainen tietää, mistä kananmuna tulee. Me emme saa pestä kananmunia. Niitä ei putsata tai käsitellä, kertoo Kieku Oy:n toimitusjohtaja Juha Lehto ja jatkaa vielä:

Kananmuna on täysin luonnontuote. Kun se kanan pepusta tipahtaa, niin se tipahtaa kuljetushihnalle. Siitä se etenee rasiaan ja kuluttajille.

Vain Ruotsissa pestään munat

Lehdon mukaan kananmunan peseminen vaikuttaa olennaisesti sen säilyvyyteen. Tämän vuoksi kananmunia ei Suomessa pestä.

– Ruotsi on ehkä ainut maa Euroopassa, jossa munat pestään. Peseminen vie suojakuorta pois ja heikentää säilyvyyttä.

Lehdon mukaan Suomessakin kyllä pestään todella likaiset kananmunat, mutta tuottajat myyvät ne sitten niin sanottuina b-luokan kananmunina teollisuuden käyttöön.

Katso myös, kuinka kananmuna kannattaakin rikkoa.

Uskomatonta! Kananmunat kannattaakin rikkoa näin 0:46
Katso videolta munaniksi! 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat