Annen munajärkytys: "Mitä meille oikein myydään?"
Kananmunien keltuaisten väri voi vaihdella huomattavasti, mutta mistä se oikeastaan johtuu?
Säkyläläinen Anne Tammi hämmästyi keitettyään satsin kananmunia. Munat olivat pääosin suoraan tilalta hankittuja luomumunia, mutta joukossa oli myös yksi Annen oman kanan munima muna.
Kahdesta eri paikasta tulleiden munien ero oli lautasella silminnähden huomattava:
– Ylempi kuvassa on minun kanani muna ja alempi luomumuna on haettu suoraan tuottajalta luomutilalta. Molemmat munat ovat tuoreita, Anne ihmettelee MTV Uutisille.
Hyvin hailakan värinen keltuainen sai Annen epäilemään kananmunan laatua.
– Värit, rakenne ja maku kertonee ravintomme laadusta? Eikö luomutuotteisiin voi luottaa? Mitä meille oikein myydään, miten nämä vaikuttavat terveyteemme? Anne kysyy.
Asiantuntija: Tästä keltuaisen väri kertoo
Kysyimme asiaa siipikarja-alan keskusjärjestöltä, Suomen Siipikarjaliitolta. Liiton toiminnanjohtaja Veera Lehtilä kertoo, että keltuaisen väri nousee aina ajoittain keskustelunaiheeksi.
Lehtilän mukaan keltuaisen väri ei kuitenkaan kerro munan ravintoarvosta, vaan siitä, mitä kana on syönyt.
– Keltuaisen väri voi vaihdella hailakan keltaisesta jopa lähes punaiseen, riippuen kanan ravinnon koostumuksesta, Lehtilä sanoo ja jatkaa vielä:
– Kuvassa olevan luomumunan keltuainen on haalean värinen, mikä voi kertoa kanalle tarjotun rehun koostumuksesta tai yksilön taipumuksesta valikoida mitä syö. Kanat ovat yksilöitä ja niilläkin on omat mieltymyksensä.
Vaikuttaako keittäminen väriin?
Jos kananmunan laatu epäilyttää, kannattaa Lehtilän mukaan olla yhteydessä suoraan tuotteen myyneeseen tilaan. Näin Anne Tammi oli myös tehnyt.
– Kysyin tuottajalta hänen arviotaan heidän munansa laatuun.
He näkivät keittämisessä olevan ongelma, vaikka tämä minun kanani muna oli samassa kattilassa ja molempien kuori ehjä, Anne ihmettelee.
Siipikarjaliiton Veera Lehtilän mukaan keittämisellä ei ole juurikaan vaikutusta keltuaisen väriin.
– Suurempi merkitys keltuaisen väriin on kanan nauttimassa ravinnossa. Esimerkiksi luomumunissa keltuaisen värissä saattaa esiintyä myös kausivaihtelua, riippuen paljonko linnut ulkoilevat.
Onko sinulla joku ruokaan liittyvä kysymys tai juttuvinkki? Löytyykö arkistoistasi joku takuuvarma ruokaohje tai -niksi, jonka haluaisit jakaa? Lähetä sähköpostia petra.tuominen(at)mtv.fi
Katso myös, kuinka kananmuna kannattaakin rikkoa:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Anun lohipiirakka
-
Piparijäätelö
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti
-
Mokkapalamutakakku