Kevään juhlia järjestäessä moni painii saman pulman kanssa: kuinka paljon ruokia kannattaa varata juhlapöytään?
Varattavien ruokien määrä riippuu pitkälti siitä, minkälaisia ruokia on tarjolla ja kuinka paljon aikaa vieraat viettävät juhlissa syöden ja seurustellen. Valmistujaisjuhlissa ruokaa ei mene välttämättä niin paljon kuin muissa juhlissa, mikäli vieraat kiertävät saman päivän aikana useissa juhlapaikoissa.
Perinteinen voileipäkakku on tehnyt uuden paluun juhlapöytiin. Voileipäkakkua kannattaa varata 1–2 senttimetrin pala ruokailijaa kohden. Pieniä voileipäsuupaloja taas kannattaa varata 3–4 palaa henkeä kohden.
Kuuden munan makeasta kakusta riittää syötävää noin 20 hengelle ja pellillisestä piirakkaa noin 30 hengelle.
Jos tarjolla on lämmintä ruokaa, kannattaa fileoitua kalaa varata 150–200 grammaa per henkilö tai esimerkiksi paistia 100–150 grammaa henkilöä kohden. Perunoita taas on hyvä valmistaa 2–3 kappaletta jokaiselle, ja laatikkoruokaa 300–350 grammaa syöjää kohden.
Laske vieraat etukäteen
Jos ruokaa on liikaa, tulee helposti turhaa hävikkiä, varsinkin jos kylmäsäilytystilaa ei ole riittävästi. Sekin on toisaalta ikävää, jos ruoka loppuu kesken. Siksi kannattaakin suunnitella ruokamäärät tarkkaan sen mukaan, kuinka paljon vieraita on odotettavissa.
On hyvä tietää suunnilleen, kuinka monta syöjää paikalla on. Nyrkkisääntönä voi pitää, että miehet syövät enemmän kuin naiset ja nuoret syövät enemmän kuin vanhat, mutta lapset syövät vähemmän kuin aikuiset.
VINKKI:
Mausta jäävesi sitruunaviipaleilla tai tuoreilla yrteillä, kuten sitruunamelissalla. Saat tarjolle näyttävän ja raikkaan, mutta samalla edullisen janojuoman.
Juomia menee kesällä enemmän kuin talvella, etenkin jos on lämmin ilma. Varaa silloin riittävästi myös alkoholitonta tarjottavaa.
Yhdestä kuohuviinipullosta tulee noin 5–6 lasillista, eikä lasia tarvitse kaataa täyteen. Muista tarjota kahvin rinnalla myös hyvää teetä.
Lähteet: Ruokatieto.fi, Amica.fi
Näin valmistuu perinteinen voileipäkakku:
4:09