Monissa perheissä juhlitaan pian valmistuneita ja ripille päässeitä. Hyvin suunnitellut juhlat ovat jo puoliksi tehdyt. Nappaa tästä Maa- ja kotitalousnaisten vinkit vaivattomiin kotijuhliin!
Ruoka on usein tärkein osa juhlia. Tarjottaviin vaikuttaa tietysti juhlan luonne, kodin puitteet ja kutsuttavien vieraiden määrä. Valmistujaispäivinä, kun vieraat usein saapuvat paikalle eri aikaan, on nouto- tai kahvipöytä kätevin ratkaisu.
– Ruokalistan suunnittelu kannattaa tehdä ajoissa, jotta tarvittavia raaka-aineita ja tarjottavia, kuten pakasteita tai muuten pitkään säilyviä elintarvikkeita voi hankkia pikkuhiljaa, opastaa Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Satu Nokkonen.
Kätevät raaka-pakasteleivonnaiset helpottavat valmisteluja. Mikäli tarjottavat tehdään itse, kannattaa ne valita niin, että varsinaiselle juhlapäivälle jää mahdollisimman vähän valmisteltavaa, lähinnä esille laittoa ja koristelua. Leivonnaisia voi tehdä myös itse pakkaseen etukäteen
Villiyrttejä valmistujaispöytiin
On upeaa, kun juhlien järjestät huomioivat sesongin tarjoilussa:
– Esimerkiksi kesällä kannattaa tarjota marja- ja raparperiherkkuja sekä uusia perunoita! Alkukesän villiyrtit tuovat tarjoiluun raikkaan tuulahduksen ja pirteyttä koristeluun, Nokkonen vinkkaa.
Myös pakastimen kätköt kannattaa hyödyntää juhlien järjestelyssä.
– Isolla hirvenpaistilla ruokkii suurenkin joukon. Syksyllä lähimetsästä poimitut sienet voivat päätyä paistin kastikkeeseen ja marjat kakun täytteeksi.
