Kun Henri Alén julkaisi helpon ruokaohjeen, tomaattimurska loppui kaupoista – joko olet maistanut?
Oletko sinä jo testannut Henri Alénin legendaarista tomaattikastiketta? Kun kokki jakoi Mutti-soosin reseptin Twitterissä vuonna 2014, tomaattimurska loppui kaupoista.
Viimeisen noin yhdeksän vuoden aikana on sosiaalisen median kautta ponkaissut koko kansan tietoisuuteen useita hittireseptejä. Somereseptivillityksen aloitti vuonna 2012 Alexander Gullichsenin avokadopasta. Pastavillitystä seurasi vuonna 2014 keittiömestari Henri Alénin legendaarinen tomaattikastike. Molemmat reseptit vaikuttivat oleellisesti ruokakaupoissa tiettyjen raaka-aineiden saatavuuten.
– Avokadopasta oli se ensimmäinen, joka ihan selvästi vaikutti pitkäaikaisesti. Tämä tomaattikastike oli seuraava, ja kohta tulee varmasti lisää, kertoi S-ryhmän päivittäistavarakaupan valikoimajohtajaIlkka Alarotu vuonna 2014 MTV Uutisille.
Näin legendaarinen tomaattikastike nousi hitiksi
Henri Alén twiittasi tammikuussa 2014 tomaattikastikkeen ohjeen, joka villitsi suomalaiset. Kauppojen hyllyt tyhjenivät saman tien Muttin tomaaattimurskasta, joka mainittiin Alénin ohjeessa. S-ryhmästä twiittailtiin tuolloin ahkerasti aiheeseen liittyen. Ilkka Alarotu muun muassa kertoi Twitterissä Muttin tomaattimurskan hurjasta myynninkasvusta.
Jos twiitti ei näy, katso se täältä.
Jos twiitti ei näy, katso se täältä.
Mukaan villitykseen lähtivät myös muut elintarvikevalmistajat ja hypeä nostattivat myös julkisuudenhenkilöt.
Jos twiitti ei näy, katso se täältä.
Jos twiitti ei näy, katso se täältä.
Villitys johti yhteistyöhön
Tieto "soosin" suosiosta levisi nopeasti myös Italiaan Muttin tehtaalle, josta otettiin pian Henriin yhteyttä. Näin alkoi kokin ja italialaisbrändin pitkäaikainen yhteistyö. Alénista tuli Muttin virallinen lähettiläs Suomessa.
Reseptiä julkaistessaan Alénilla ei kuitenkaan ollut mainosrahat mielessään. Päinvastoin, kokki kertoi MTV:lle, ettei halua mainostaa tiettyjä brändejä. Alénilla oli kuitenkin perustelut siihen, miksi Muttin nimi tuli reseptin yhteyhdessä mainita.
– Koska ihmiset eivät välttämättä erota, mikä on hyvä ja mikä todella hyvä raaka-aine. Se on vähän kuin muotibloggari sanoisi vain, että menkää ostamaan mustat housut ja vihreä paita.
Onko Henri Alénin tomaattikastike sitten kaiken hypen arvoinen? Testaa itse!
Nappaa resepti: Mutti-soosi eli Henri Alénin tomaattikastike
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka