Mutti-soosi eli Henri Alénin tomaattikastike

shutterstock_767622601
Shutterstock

Mutti-soosi on kokki Henri Alénin vuonna 2014 suosioon noussut tomaattikastike, joka villitsi suomalaiset somekäyttäjät. Alén jakoi tomaattikastikkeen reseptin Twitterissä ja pian Muttin tomaattimurska loppui kaupoista.

Ainekset

  • 1 tölkki tomaattimurskaa (esim. Mutti)
  • 1 pieni sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 0,6 dl oliiviöljyä
  • 2 dl vettä
  • ½ tl sokeria
  • suolaa ja mustapippuria

Lisäksi halutessasi

  • Appelsiinin kuorta ja ½ dl punaviiniä

Valmistusohje

Mutti-soosi eli Henri Alénin tomaattikastike valmistuu näin:

  1. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia pitkään öljyssä. Vähintään 10 minuuttia matalalla lämmöllä öljyssä. Rakennat makeuden.
  2.  Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10 min. Makeutuu... lisää sen jälkeen loppu murska ja vettä 2 desilitraa. Hauduta sekoittaen.
  3. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 min, ja lisää mahd. punaviini. Eli tuo happamuus kastikkeeseen. Sekoita koko ajan.
  4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos hifistelet, 2 palaa appelsiinin kuorta. Mausta rohkeasti.
  5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5 dl parasta neitsytoliiviöljyä mitä saat. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin.
  6. Sekoita kastike esimerkiksi keitetyn spagetin joukkoon heti, kun pasta on valutettu. Siis heti. Ei päälle, vaan sekaisin!

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.