Ruotsalainen ravintoterapeutti on sitä mieltä, että luopumalla lisätystä, valkoisesta sokerista laihduttaminen onnistuu yllättävän helposti.
Kun sokeria syödään paljon, elimistön insuliinin tuotanto heikentyy ja entistä suurempi osa sokerista muuttuu rasvaksi. Ruotsalainen ravitsemusterapeutti uskoo, että tässä on toimivan laihdutustavan salaisuus.
Fredrik Paulún: "Jos välttää sokeria, voi muuten syödä miten vain"
Oman tuotesarjansa pian Suomessa lanseeraava ruotsalainen ravitsemusterapeutti Fredrik Paulún esittää jyrkkiä näkemyksiä siitä, kuinka merkittävä vaikutus valkoisella sokerilla on ihmisten terveyteen. Paulún uskoo, että vaikeaksi koetun laihduttamisen salaisuus on niinkin yksinkertainen, kuin sokerista luopuminen.
– Painon pudottaminen on todella yksinkertaista. Ei tarvitse kuin luopua sokerista, Paulún toteaa.
– Ihmiset yrittävät liikaa pudottaessaan painoaan, he ovat dieetillä, luopuvat hiilihydraateista ja muista. Älkää tehkö niin! Syökää itsenne täyteen, koska silloin teillä on energiaa urheilla, Paulún jatkaa.
Ravitsemusterapeutin näkemyksen mukaan tavallinen ihminen saa viidenneksen päivittäisestä energiastaan sokerista. Tämän laskukaavan mukaan sokerista luopuminen merkitsee peräti 500 kilokalorin päivittäistä sokeriannosta – ja tähän perustuu Paulúnin mukaan sokerittoman ruokavalion tehokkuus painonpudotuksessa.
– Kun selviät ensimmäisestä (sokerittomasta) viikosta, on tunne uskomaton. Jos teet näin, ja luovut sokerista joka päivä vuoden ajan, niin voit laskea huviksesi, että mitä tapahtuu energiansaannillesi, Paulún toteaa.
THL:n erikoistutkija: "Sokeri ei aiheuta näitä kansanterveydellisiä ongelmia"
Makuja.fi otti yhteyttä THL:n erikoistutkijaan, joka ei nostaisi yhtä laihdutustapaa ylitse muiden. THL:n asiantuntija huomauttaa, että kaikkien painonpudotusta tavoittelevien päällimmäinen ongelma ei ole sokeri.
– En ole samaa mieltä siitä, että annetaan yksi keino, joka sopii kaikille. Joillekin se (sokerittomuus) voi kuitenkin toimia ihan hyvin. Tiedän ihmisiä, jotka ovat lopettaneet sokerin lisäämisen kahviin, kun he käyttivät viisi palaa sokeria kupilliseen kahvia, niin tietenkin paino laski, THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo toteaa.
– Sen (painon) voi saada laskemaan niin monilla tavoilla. Maailmassa on erittäin monta ruokavaliota ja dieettiä, joilla voi laihduttaa. Ensinnäkään kaikilla, joilla on ylipainoa, ei ole ongelmana sokeri, vaan joillakin se voi olla rasvainen tai suolainen ruoka ja sokerin käyttö ruoanlaitossa on nollassa, Kuusipalo jatkaa.
Kuusipalo on kuitenkin Paulúnin kanssa samaa mieltä siitä, ettei sokeria saisi nauttia liikaa. Virallisten suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan suositeltava ruokavalio sisältää nimittäin vain vähän sokeria ja suolaa.
– Me kannatamme sitä, että 5 prosenttia kokonaisenergiasta saisi tulla sokerista – ja tämä on WHO:n suositus myöskin. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että vähennetään ruokavaliosta kaikki lisätty sokeri, Kuusipalo toteaa.
– Jäljelle jäävä viisi prosenttia on sitä, mitä on luonnossa, ja sitähän ei kannata vähentää. Ei kannata välttää hedelmien, marjojen ja maidon syöntiä sillä perusteella, että niissä on luontaista sokeria, Kuusipalo huomauttaa.
Kuusipalo ei kuitenkaan allekirjoita Paulúnin näkemystä siitä, että tavalliset ihmiset saisivat peräti viidenneksen päivittäisestä energiastaan sokerista.
– Tätä eivät tue tutkimustulokset. Finnravinto 2012:n mukaan suomalaiset työssäkäyvät saavat keskimäärin kymmenen prosenttia energiasta sokerista. Se on nuorilla hieman suurempaa, ja vanhemmilla ikäryhmillä sokerin kulutus on vähäisempää, Kuusipalo toteaa.
THL:n erikoistutkija tähdentää, että nykytutkimuksen valossa Suomessa suurimmat kansanterveydelliset, ravinnosta johtuvat ongelmat työikäisten kohdalla eivät johdu sokerista.