Monelle uppomunat saattavat aiheuttaa harmaita hiuksia. Tämän espanjalaisen keksinnön ansiosta voit kokata munat kotona ilman sählinkiä tai etikkaista sivumakua.
Tekniikan on kehitellyt Arzac-niminen ravintola Pohjois-Espanjassa. Siitä on tullut annoksen nimi. Tarvitset avuksi vain reilusti kelmua ja pellavalankaa.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Arzac-munat:
kananmunia
öljyä
suolaa
erilaisia yrttejä
Valmistus:
Kiehauta vesi isossa kattilassa.
Ota kuppi tai kulho, jonka pohjan vuoraat tuorekelmulla. Sivele kuppiin asetetun kelmun pinta oliiviöljyllä. Kaada muna keskelle kuppia niin, ettei keltuainen hajoa. Ripottele päälle vähän suolaa. Vaihtelua saat lisäämällä erilaisia yrttejä mausteeksi maun mukaan.
VINKKI: Sivele kelmu oliiviöljyn sijaan tryffeliöljyllä. Aamupala saa heti juhlavan sävyn.
Nosta kelmun reunat ylös ja sido kiinni pellavalangalla. Jos jätät kelmun tarpeeksi isoksi, voit solmia kelmun kulmat yhteen, mutta tee se huolellisesti ja muista, että kelmuun täytyy jäädä tarpeeksi ylimääräistä, että voit pitää siitä kiinni.
Vähennä lämpöä niin, että vesi kattilassa poreilee rauhallisesti.
Lisää munat veteen pitäen kiinni narun päistä. Varo, ettei pussi koske kattilan reunoihin tai pohjaan.
Keitä munia 4 minuuttia, 20 sekuntia. Jos kananmuna on kooltaan pieni, voi vähempikin aika riittää.
Nosta munat vedestä ja anna jäähtyä minuutin ajan ennen kuin poistat kelmun varovasti.
Tarjoile heti.
***
0:47