Klassinen oopperaleipä sopii täydellisesti kylmän arki-illan herkuksi marraskuun kynnyksellä.
Mikko Takalan ja Sami Rekolan Streetfood – katuruokaa pallon ympäri -kirjassa (Readme) esitellään klassisen oopperaleivän resepti. Jauhelihapihvin ja paistetun kananmunan
– Lämpimien leipien klassikko, oopperaleipä on kummitellut suomalaisilla ruokalistoilla jo 1950-luvulta lähtienmutta kunnia operasmörgåsin kehittämisestä kuuluu Tukholman oopperakellarissa vaikuttaneelle kokkilegenda Tore Wretmanille, kirjassa muistellaan.
Oopperaleipä
1 sipuli
400 g naudan paistijauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
6 rkl voita
4 kananmunaa
4 hiivaleipäviipaletta
punasipulia renkaina
Kuori ja hienonna sipuli silpuksi. Sekoita jauhelihaan sipulisilppu ja mausteet. Muotoile taikinasta neljä pihviä. Kuumenna pannussa puolet voista ja paista pihvit molemmin puolin ruskeiksi.
Paista munat esimerkiksi lettupannussa, jotta saat niihin pyöreän muodon.
Paista leivät rapeiksi pannulla lopussa voissa. Asettele leipien päälle punasipulirenkaat, sitten jauhelihapihvit ja päällimmäiseksi munat.
Lähde: Mikko Takala ja Sami Rekola: Streetfood – katuruokaa pallon ympäri (Readme)