Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Lentokentän Alepasta hamstrataan erityisesti yhtä tuotetta: "Myyntipiikki aina, kun lomat alkavat"

0:33img
KATSO MYÖS VIDEO: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?
Julkaistu 28.02.2023 08:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruisleipä on niin suosittua suomalaisten keskuudessa, että monet haluavat sitä mukaan jopa ulkomaanmatkalle.

Tiistaina 28.2. vietetään jälleen suomalaisen kansallisruoan, ruisleivän, päivää. Leipätiedotus ry:n tekemästä kuluttajatutkimuksesta käy ilmi, että suomalaiset syövät ruisleipää ennen kaikkea sen hyvän maun vuoksi. Mieluiten suomalaiset syövät ruisleipänsä palaleipänä.

Suomalaisista 63 prosenttia kertoo rukiisen palaleivän olevan yksi kolmesta mieluisimmasta ruisleivästä.  Suosittuja ovat myös jälkiuunileivät, näkkileivät ja hapankorput. Leipätiedotuksen mukaan rukiista leivotut palaleivät ovat pitäneet ykköspaikkaa suomalaisten leipävalinnoissa jo vuosia.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu ruispalaleipien olevan Suomen suosituinta leipää. Leipätiedotuksen mukaan kauraleipä on kuitenkin kivunnut jo melkein ruisleivän rinnalle.

Lue myös: Oletko lukenut leipäpussin pikkuprintin? Tämä tieto kannattaa aina tarkistaa, kun ostat leipää

Lentokentällä näkyy selkeä piikki ruisleipien myynnissä

Ruispalaleipien suosio näkyy myös matkailijoiden keskuudessa, kertoo viestintätoimisto Wolfcom. Suomalaiset matkailijat tunnetusti kaipaavat ulkomailla ollessaan ruisleipää ja se onkin ensimmäisiä asioita mitä kotimaan kamaralle päästäessä ostetaan.

Katso myös video: Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta. Juttu jatkuu videon alla.

0:26img

Oletko huomannut tätä leivänpaahtimestasi?

Helsinki-Vantaan lentoasemalla sijaitsevan Suomen Suurimman Alepan myyntitilastot paljastavat monen hamstraavan ruisleipää matkoille mukaan evääksi sekä tuliaisiksi ulkomailla asuville. 

– Meillä on ruisleivässä myyntipiikki aina, kun lomat alkavat ja suomalaiset lähtevät matkoille. Toinen erityisen vilkas hetki on se, kun ulkomailta palataan ja ruispaloja ostetaan jo kentältä heti lennon laskeuduttua, kertoo Alepa Lentoaseman myymäläpäällikkö Mirkka Vesa Wolfcomin tiedotteessa.

Ruisleipä myös Suomikaupan ykkössuosikki

Vesan mukaan ruisleivän menekki on erityisen vilkasta joululoman, hiihtoloman, pääsiäisloman, loppiaisen, kesälomien, syysloman ja käytännössä minkä tahansa viikonlopun ympärillä. Myös ulkosuomalaiset matkailijat kysyvät päivittäin ruisleipää Suomesta kotiin viemisiksi. 

Kansainvälisen lomamatkailun alkuaikoina suomalaiset ottivat omia eväitä mukaansa ennakkoluulojen vuoksi. Kotoa mukana tuodut eväät toivat turvaa ja olivat muutenkin luotettavia. Matkailu on avartanut myös makuasioita, mutta ruisleipä pitää edelleen pintansa

Ruisleivän vienti maailmalle ei rajoitu pelkästään lentokentälle. Suomalaisia tuotteita maailmalle välittävän suomikauppa.fi:n suosituin tuotekategoria on myös nimittäin ruisleipä ja myydyin yksittäinen tuote on Vaasan Ruispalat.

– Lähetämme joka viikko maailmalle satoja paketteja ruisleipää ja erityisen vilkasta on suomalaisten juhlapyhien alla. Saamme jatkuvasti palautetta siitä, kuinka ihanaa on saada ruispaloja aamiaispöytään vaikkapa Australiassa, USA:ssa tai pitkin eteläistä Eurooppaa, kertoo suomikauppa.fi:n Laura Aho tiedotteessa.

Lue myös: Lidlin paistopisteen "luukku" on mennyt monelta täysin ohi – tämä on sen tarkoitus

Katso myös: Halpa vs. kallis -sarjassa laitettiin ruispalat paremmuusjärjestykseen

7:03img

Mikä oli makutestissä paras ruispalaleipä?

Lähteet: Wolfcom, Leipätiedotus

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka