Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Liian tulista ruokaa? Näin saat tulisuutta pois jälkikäteen

shutterstock_200661032
Shutterstock
Julkaistu 12.02.2015 14:44

MTV LIFESTYLE

Hupsahtiko ruokaasi liikaa tulista maustetta? Lue helpot vinkit tulisuuden vähentämiseksi!

Tulisen ruoan nauttimisen jälkeen neuvotaan perinteisesti haukkaamaan vaaleaa leipää tai lusikoimaan maustamatonta jogurttia. Vesi sen sijaan tunnetusti pahentaa tulisuuden tunnetta suussa.

Chili ei varsinaisesti polta suuta, vaan kyse on chilin sisältämän kapsaisiinin aiheuttamasta aistiharhasta. Tulisen ruoan syöminen ei siis ole oikeasti vaarallista, vaikka se tuntuisikin omassa suussa aivan liian tuliselta.

Liian tulisen ruoan syöminen ei kuitenkaan ole mukavaa puuhaa. Lue vinkit, miten ruoasta saa muokattua vähemmän tulista sen jälkeen, kun vahinko on jo sattunut!

1. Pähkinää tai mantelivoita

shutterstock_109987664Shutterstock

Pähkinätuotteet vähentävät valmiin ruoan tulisuutta. Lisää kastikkeeseen lusikallinen mantelivoita tai kourallinen maapähkinöitä. Pähkinöiden maku sopii muutenkin hyvin yhteen tulisten ruokien kanssa!

2. Vihannekset

Happopitoiset ja sokeria sisältävät ruoat helpottavat tulisuuden tunnetta. Lisää liian tuliseen ruokaan vihanneksia: ne imevät tulisuutta ja sisältävät sokeria, jonka maku tasapainottaa tulisuutta.

3. Maitotuotteet

shutterstock_158363150Shutterstock

Tulisissa ruoissa käytetään usein kookosmaitoa, eikä mainio maku ole ainoa syy tähän. Maitomaiset tuotteet lieventävät tulisuutta. Lisää tuliseen ruokaasi kookosmaitoa, kermaa tai juustoa, tai sitä maitotuotetta, mikä siihen parhaiten sopii.

Mausteisten lihaa sisältävien patojen ja kastikkeiden kanssa sopii mainiosti esimerkiksi turkkilaiseen jogurttiin tehty kastike.

4. Sitrushedelmät

shutterstock_167325323Shutterstock

Happopitoiset elintarvikkeet ovat omiaan vähentämään tulisuutta. Purista liian tulisen kastikkeen sekaan lime- tai sitruunamehua. Tulisuus vähenee nopeasti!

5. Sokeri

Lisää tuliseen ruokaan lusikallinen sokeria tai hunajaa. Makeus vähentää tulisuutta ja korostaa ruoan muita makuvivahteita ihanasti.

6. Keitinliemi

shutterstock_153403271Shutterstock

Säästä aina kanan tai lihan keitinliemi valmistaessasi ruokaa. Siitä voi olla apua monessa eri vaiheissa ruoanlaittoa. Jos ruoasta tulee erehdyksessä liian tulista, voit lorauttaa sen sekaan hieman lisää lientä ja keittää tovin pidempään. Liemi vähentää tulisuutta kätevästi.

Lähde: Foodbeast.com

Tuoreimmat aiheesta

Makuja