Ota tästä talteen lista "salaisista" ainesosista, joiden avulla saat parannettua minkä tahansa ruoan makua. Laita ainesosat testiin, ja tee keittiötaikojasi!
Nämä ainesosat pitäisi löytyä kaikkien keittiöistä, jotta ruoanlaitto onnistuisi kuin tanssi.
1. Hyvä oliiviöljy
Halvimmat oliiviöljyt maistuvat usein vain öljyltä. Hyvä oliiviöljy maistuu kuin tuoksuvilta kukilta. Se voi maistua pähkinäiseltä tai jopa ruoholta, mutta taatusti herkulliselta. Laadukas oliiviöljy tekeekin mistä tahansa, mitä olet marinoimassa tai ruskistamassa, herkullisempaa. Tässä asiassa laatu on rahan arvoista.
2. Tuore valkosipuli
Tuore valkosipuli tuo ruokaan niin aromaattista makua kuin antioksidanttisia terveyshyötyjäkin. Valkosipuli sisältää allisiinia, antioksidanttia, joka parantaa sydämen terveyttä. Muista kuitenkin, että allisiinia muodostuu vasta, kun murskaat valkosipulin.
3. Tuoreet yrtit
Tuoreilla yrteillä saat ruoan maistumaan paremmalta miltei välittömästi. Kuivatuilla yrteillä on toki myös paikkansa ruoanlaitossa, mutta jauhetut, kuivat korianterin lehdet eivät koskaan maistu yhtä hyvältä kuin tuoreet. Samoin on basilikan, oreganon ja persiljan kohdalla.
4. Tuoreen sitruunan mehu ja -kuori
Valmis sitruunanmehu ei ole sama asia kuin itse puristettu. Ja kun käytät oikeaa, tuoretta sitruunaa, voit samalla hyödyntää myös sen kuoret. Sitruunankuorista saat ruokaan herkullista, piristävää makua.
5. Suola
Suola on kenties kaikista olennaisin mauste ruoanlaitossa, joten sitä ei kannata unohtaa. Pöytäsuola toimii parhaiten leivonnassa, ruoanlaittoon puolestaan isokiteisempi ja karkea suola, joka sulaa hitaammin vapauttaen entistä enemmän makua ruokaan.
6. Vastajauhettu mustapippuri
Vastajauhettu mustapippuri tuo ruokaan mahtavan tuoksun stimuloiden samalla makuaistia. Unohda valmiiksi jauhetut versiot. Osta pippurimylly ja jokainen ruoka on tästä eteenpäin yhtä makujen ilotulitusta.
7. Liemet
Kasvisliemi, kanaliemi, lihaliemi, kalaliemi... Mikä tahansa liemi. Kun teet normaalia kana- tai riisireseptiäsi ja reseptissä vaaditaan vettä? Vaihda se sopivaan liemeen, ja maku paranee entisestään. Jos teet liemet vielä kaiken lisäksi itse, pystyt kontrolloimaan makua ja suolaisuutta.
8. Laakerinlehdet
Liki jokainen liemi-, keitto- ja kastikeresepti vaatii laakerinlehtiä. Niitä ei voi syödä ja ne pitää poistaa ruoasta ennen sen nauttimista, joten miksi vaivautua? Laakerinlehdistä ruokaan ei tule ehkä kaikista voimakkainta makua, mutta siitä on enemmän hyötyä kuin arvaatkaan. Laakerinlehtiä kannattaa ajatella enemmänkin mausteena kuin yrttinä. Ne tuovat lämpimien mausteiden ja lihaisten makujen parhaat puolet esiin.
9. Oikea voi
Oikea voi tekee piiraspohjista, kekseistä, pannukakuista, jopa pelkästä leivästä paremman makuista. Nyrkkisääntönä sanottakoon, että mitä keltaisempaa voi on, sitä paremmalta se maistuu.
10. Dijon-sinappi
Dijon on mausteinen ja voimakkaan makuinen sinappi, joka sopii moneen ruokaan, kuten perunamuusiin tai lammasruokiin. Kokeile myös sekoittaa Dijon-sinappia ja sulaa voita (ja sitruunaa sekä jauhoja), ja saat aikaiseksi yksinkertaisen kastikkeen kalalle tai paahdetuille vihanneksille.
Lähde: Ehow
Katso video: Makuja.fi kävi maistamassa Helsingin suurimman pizzan!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.