Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kahvia ja porkkanoita, teetä ja tomaatteja – yllättävät makuparit, joiden et koskaan uskonut toimivan

porkkanakahvi
Miltä kahvin ja porkkanoiden yhdstelmä sinun korvaan kuulostaa?Shutterstock
Julkaistu 04.03.2018 20:59

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kun suhtautuu ruokaan ja ruoanlaittoon avoimin mielin, voi löytää yllättäviä, mutta samaan aikaan herkullisia makuyhdistelmiä. 

Julkkiskokki ja kirjailija James Briscione havainnollistaa uudessa Flavor Matrix -kirjassaan makujen ihmeellistä maailmaa. Kaikista yllättävin, mutta samalla erittäin hyvä yhdistelmä, on miehen mukaan tomaatit ja tee. Ripaus teetä toimii loistavasti esimerkiksi tomaattikastikkeen maustamiseen.

– Se on melko moniulotteinen ja herkullinen kokonaisuus. Varmista, että lisäät sitä (teetä) vain pieninä määrinä, sillä se voi helposti alkaa hallitsemaan kastikkeen makua, Briscione toteaa. 

Kahvi korostaa suolaisen ruoan paahteisuutta

Jos teen ja tomaatin yhdistelmä kuulosti sinusta mielenkiintoiselta, miksi et kokeilisi maustaa avokadoleipääsi ripauksella kaakaojauhetta? Mansikat ja sienet ovat myös yksi innovatiivinen yhdistelmä, jonka newyorkilaiskokki mainitsee kirjansa resepteissä.

LUE MYÖS: 4 tuotetta, joista ravitsemusterapeutit toivoisivat sinun luopuvan kokonaan

Jos haluat olla todella kokeilunhaluinen, kokki suosittelee lisäämään hieman pikakahvijauhetta paahdettujen porkkanoiden joukkoon.

– Se todella korostaa porkkanoiden syvää, maanläheistä makua. Mieti kahvia mausteena tai paahdetun maun tehostajana, kahvia mielellään suolaisten ruokien kanssa käyttävä mies kertoo.


Ripaus teetä syventää tomaattikastikkeen makua. 

Vaikka Briscione kannustaa ihmisiä kokeilemaan rohkeasti uusia, yllättäviäkin makuyhdistelmiä, kokki myöntää, että joissain makuyhdistelmissä ruoan valmistusmenetelmä voi olla ratkaiseva tekijä. Rapea ruoka toimii nimittäin kaikista parhaiten. 

– Kaikki aistimme vaikuttavat ruoasta nauttimiseen. Olemme geneettisesti ohjelmoituja nauttimaan erityisesti rapeista tekstuureista. Ne antavat aivoillemme viestin, että ruoka on tuoretta, ja siksi myös terveellisempää, Briscione kertoo.

Lähde: Independent 

Tämän yhdistelmän toimimisesta ei ole epäilystäkään!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto