Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Raaka-aine, joka saa puolukan maistumaan metsämansikalta – lisää tätä hillon joukkoon!

kurtturuusu
Kurtturuusu on levinnyt Suomessa lähes joka paikkaan. Shutterstock
Julkaistu 14.08.2016 18:02

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Loppukesän luonnosta löytyy vielä paljon hyödynnettävää omaan kotikeittiöön. 

Elokuu on oivaa aikaa luonnon antimien hyödyntämiseen. Villiyrttispesialisti Sami Tallberg vinkkaa poimimaan talteen esimerkiksi kurtturuusun terälehtiä, joita kannattaa hyödyntää esimerkiksi jälkiruoissa ja marjojen kanssa.

– Kurtturuusu saa puolukan maistumaan metsämansikalta. Lisää ruusun terälehtiä puolukkahillon joukkoon, Tallberg vinkkaa.

Kurtturuusua löytyy käytännössä monilta eri kaupunkialueilta, joissa se valtaa tilaa liiankin tehokkaasti. Kurtturuusun tunnistaa helposti sen aniliininpunaisista kukista.

Kurtturuusun aito ruusun maku pomppaa vahvasti esiin lautaselta. Puolukoiden ja muiden marjaruokien lisäksi se sopii erinomaisesti myös tillin ja fenkolin kanssa. Villiyrtti-keittokirjassaan Tallberg kehottaa maustamaan jäätelön kurtturuusulla ja tarjoamaan sen esimerkiksi raparperipiirakan kanssa.

Ketunleipä kruunaa sienipiirakan

Myös hapokkaita villiyrttejä, ketunleipää sekä aho- ja niittysuolaheinää kannattaa kerätä nyt talteen. Niitä löytyy Tallbergin mukaan maastosta vielä muutaman viikon ajan. Tallberg vinkkaa yhdistämään happoa tuovat maut kauden sieniruokiin.

– Esimerkiksi sienipiirakkaan, johon tulee rasvaa, kuten juustoa tai smetanaa, ketunleipä tuo mukavasti hapokkuutta. 

Lisää aiheesta:

Edullinen raaka-aine uunijuureksiin – supermaukasta, eikä tarvitse edes kuoria!Edullinen raaka-aine, joka on täydellinen uunijuureksiin – ei tarvitse edes kuoria: "Älä suotta väheksy"Joko hyödynnät voikukkia ruoanlaitossa? Kokeile kesäistä reseptiä!Takapihan villiyrtit ovat nyt parhaimmillaan – näin hyödynnät luonnon vitamiinipommit keittiössäEtsi pihalta herkullisia raaka-aineita ilmaiseksi! Näin hyödynnät villiyrttejä leivonnassaKäytä luonnon ilmaisia aineksia leivonnassa – nämä sopivat leivontaan!

Tuoreimmat aiheesta

Yrtit