Selma syö sitä, mitä metsästä löytää – näin hän tekee kasvissosekeiton
Tärkkilän tilan vuonna 2016 vuonna ostanut Selma Kilpi haluaa elää metsän ehdoilla. Kurpitsakeittoon hän lisää mielellään itsepoimittua salviaa.
Ikikaiku-elämänperintösäätiön metsäpuutarhaopettajana Selma Kilpi hankkii ruokansa mahdollisimman läheltä. Hän tutkii Suomen kansan myyttisiä runoja ja sitä, miten ihmiset elivät aikoinaan metsässä ilman sähköä ja juoksevaa vettä.
Kilpi kerää tuoreet yrtit pääosin Tärkkilän metsästä ja pihamaalta. Nyt hän tekee tilan talkoolaisille kurpitsakeittoa, johon mielellään käyttäisi salviaa.
– Salviahan tähän kuuluisi, mutta sitä ei ole tässä hetkessä saatavilla, Kilpi kertaa tuoreita nokkosia silputessaan.
Salvia on voimakasarominen yrtti ja erinomainen lampaan ja riistan maustaja, mutta toimii hyvin myös kasvisruoassa. Salvia on kotoisin Välimeren alueelta, mutta sen viljely kotipuutarhassa onnistuu myös Suomessa myös talvisin, joskaan kasvi ei siedä talvimärkyyttä.
– Pahinta tällaisille arimmille kasveille on, että tulee lumeton pakkastalvi, sillä lumi suojaa.
Talvehtemista ulkona voi auttaa se, jos salviat peittää esimerkiksi havuilla.
Metsän ehdoilla
Vaikka Kilpi mielellään lisäisi juuri salviaa kurpitsakeiton mausteeksi, soppakattilaan laitetaan aina sitä, mitä luonto sillä erää tarjoilee.
– Kun salviaa ei nyt ole, ajattelin tehdä sellaisen nokkos-suolaheinävoin, jota voi kaataa kurpitsakeiton päälle.
Nappaa resepti: Tärkkilän Selman kurpitsakeitto |
Kilpi on keskittynyt jo vuosia syötävän metsäpuutarhan pystyttämiseen Tärkkilään.
– Olen tehnyt sellaisia satopolkuja eli ne satokasvit sijaitsevat reittien varsilla. Siellä on ruokaa tuottavia puita, pensaita ja köynnöksiä, hän kertoo.
Millaista on omistautujan elämä kuukalenterin mukaan? Katso tästä Tärkkilän väki -dokumentti. |
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka