Miksi kurkku on nyt kaupoissa niin kallista? Yle selvitti syyn

kurkku kurkut
Kurkku maksaa nyt jopa kuusi euroa kilolta. Shutterstock

Oletko sinäkin ihmetellyt kotimaisen kurkun kilohintaa ruokakaupoissa? Yle selvitti, mistä korkea hinta johtuu.

Ruoan hinta puhuttaa säännöllisin väliajoin. Viime maaliskuussa ihmeteltiin, miksi paprikan hinta on noussut kaupoissa niin järjettömästi. Kesko kertoi tuolloin MTV Uutisten Makuja-ruokasivustolle, mistä hinnannousu johtuu.

Marttojen mukaan kurkku on tomaatin jälkeen käytetyin vihanneksemme. Suomalaiset syövät vuosittain 8,5 kiloa kurkkua henkeä kohden ja tästä määrästä 75 prosenttia on kotimaista tuotantoa.

Lue lisää: Kannattaako kurkkua kuoria vai ei? 5 faktaa suomalaisten suosikkivihanneksesta – tässä syy, miksi ne pakataan kaupoissa muoviin

Nyt Yle kertoo artikkelissaan suomalaisen kurkun hinnan olevan ennätyskorkealla. Ylen mukaan kurkku maksaa nyt ruokakaupoissa jopa yli kuusi euroa kilolta. Mikä on kovan hinnan syy? 

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas kertoo Ylelle, että sähkön hinta vaikuttaa olennaisesti myös vihanneksen hintaan. 

– Tuotantokustannukset ovat nousseet ja kasvihuonepuolella sähkö on yksi tärkeimmistä tuotantokustannuksista. Koimme ennätyskorkeita sähkönhintoja joulukuussa, Kangas sanoo Ylelle.

"Jos meillä ei ole muovia, sekin on katastrofi tuoretuotteelle"

Koska sähkö on kallista, myös muu materiaali on kallista. Kallis energia on Ylen mukana vaikuttanut edelleen myös lannotteiden ja esimerkiksi pakkausmateriaaleina käytettävien paperin ja muovin hintoihin.

Puutarhuri Toni Tanner Hortiherttuan puutarhasta kertoo Ylelle, että myös maailmanlaajuiset tuotanto- ja kuljetusvaikeudet heijastuvat kasvihuoneisiin. Siksi Hortiherttualle on nyt hamstrattu muovia vuoden tarpeisiin.

– Jos meillä ei ole muovia, sekin on katastrofi tuoretuotteelle. Muoviin kääritty kurkku vähentää ruokahävikkiä koko ketjussa.

Kurkkua viljellään Suomessa maailmanennätystahtiin

Kauppapuutarhaliiton mukaan suomalaiset syövät kotimaisia kurkkuja moninkertaisesti esimerkiksi muihin Pohjoismaihin verrattuna. Nyt popsimme niitä jo noin kymmenen kiloa henkeä kohden vuodessa.

Vuonna 2020 kurkkua viljeltiin Suomessa maailmanennätystahtiin. Suomalaiset vihannesviljelijät ylittivät tuolloin ensimmäisinä maailmassa huiman sadan kilon keskisadon vuodessa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) kokoamien tietojen mukaan uusi ennätysluku on noin 102 kiloa kurkkuja yhdeltä kasvihuoneneliömetriltä yhden vuoden aikana.

Keskisadossa ovat mukana kaikki suomalaiset kurkunviljelijät. Heillä oli vuonna 2020 kurkkua viljelyssä noin 53 hehtaaria. Tältä alalta poimittiin noin 54 miljoonaa kiloa kurkkua, mikä sekin on kaikkien aikojen ennätys.

Katso myös: Näin korona muutti suomalaisten ostoskorin sisältöä – vaikuttiko samoin sinuun?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.