Oletko sinäkin ihmetellyt kotimaisen kurkun kilohintaa ruokakaupoissa? Yle selvitti, mistä korkea hinta johtuu.
Ruoan hinta puhuttaa säännöllisin väliajoin. Viime maaliskuussa ihmeteltiin, miksi paprikan hinta on noussut kaupoissa niin järjettömästi. Kesko kertoi tuolloin MTV Uutisten Makuja-ruokasivustolle, mistä hinnannousu johtuu.
Marttojen mukaan kurkku on tomaatin jälkeen käytetyin vihanneksemme. Suomalaiset syövät vuosittain 8,5 kiloa kurkkua henkeä kohden ja tästä määrästä 75 prosenttia on kotimaista tuotantoa.
Lue lisää: Kannattaako kurkkua kuoria vai ei? 5 faktaa suomalaisten suosikkivihanneksesta – tässä syy, miksi ne pakataan kaupoissa muoviin
Nyt Yle kertoo artikkelissaan suomalaisen kurkun hinnan olevan ennätyskorkealla. Ylen mukaan kurkku maksaa nyt ruokakaupoissa jopa yli kuusi euroa kilolta. Mikä on kovan hinnan syy?
Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas kertoo Ylelle, että sähkön hinta vaikuttaa olennaisesti myös vihanneksen hintaan.
– Tuotantokustannukset ovat nousseet ja kasvihuonepuolella sähkö on yksi tärkeimmistä tuotantokustannuksista. Koimme ennätyskorkeita sähkönhintoja joulukuussa, Kangas sanoo Ylelle.
"Jos meillä ei ole muovia, sekin on katastrofi tuoretuotteelle"
Koska sähkö on kallista, myös muu materiaali on kallista. Kallis energia on Ylen mukana vaikuttanut edelleen myös lannotteiden ja esimerkiksi pakkausmateriaaleina käytettävien paperin ja muovin hintoihin.
Puutarhuri Toni Tanner Hortiherttuan puutarhasta kertoo Ylelle, että myös maailmanlaajuiset tuotanto- ja kuljetusvaikeudet heijastuvat kasvihuoneisiin. Siksi Hortiherttualle on nyt hamstrattu muovia vuoden tarpeisiin.
– Jos meillä ei ole muovia, sekin on katastrofi tuoretuotteelle. Muoviin kääritty kurkku vähentää ruokahävikkiä koko ketjussa.
Kurkkua viljellään Suomessa maailmanennätystahtiin
Kauppapuutarhaliiton mukaan suomalaiset syövät kotimaisia kurkkuja moninkertaisesti esimerkiksi muihin Pohjoismaihin verrattuna. Nyt popsimme niitä jo noin kymmenen kiloa henkeä kohden vuodessa.
Vuonna 2020 kurkkua viljeltiin Suomessa maailmanennätystahtiin. Suomalaiset vihannesviljelijät ylittivät tuolloin ensimmäisinä maailmassa huiman sadan kilon keskisadon vuodessa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) kokoamien tietojen mukaan uusi ennätysluku on noin 102 kiloa kurkkuja yhdeltä kasvihuoneneliömetriltä yhden vuoden aikana.
Keskisadossa ovat mukana kaikki suomalaiset kurkunviljelijät. Heillä oli vuonna 2020 kurkkua viljelyssä noin 53 hehtaaria. Tältä alalta poimittiin noin 54 miljoonaa kiloa kurkkua, mikä sekin on kaikkien aikojen ennätys.
Lue myös: Kuluttaja: Kotimaisen ja espanjalaisen hätkähdyttävä ero – tämä jokaisen tomaatteja ostavan tulisi tietää
Lähteet: Yle, Kauppapuutarhaliitto
Katso myös: Näin korona muutti suomalaisten ostoskorin sisältöä – vaikuttiko samoin sinuun?
2:04