Mihin aikaan päivällinen kannattaa syödä?

shutterstock_1104307376
Mikä on paras aika syödä päivällistä? Shutterstock

Mikä on hyvä kellonaika syödä päivällistä? Vastaus riippuu monesta eri tekijästä. 

Glamour-lehden toimittaja oli äskettäin varaamassa pöytää ravintolasta Barcelonassa, Espanjassa. Hän havahtui pian siihen, että espanjalaisessa kulttuurissa juuri kukaan ei syö päivällistä vielä iltaviiden tai -kuuden aikoihin.

Toimittaja on itse tottunut syömään päivällisensä suhteellisen aikaisin. Myöhäisin aika päivälliselle on yleensä iltaseitsemän jälkeen.

Ravintolavarauksesta inspiroituneena hän päättikin selvittää, mikä on ihmisen terveyden kannalta paras ajankohta päivälliselle.

Aikainen päivällinen on parempi

Asiantuntijoiden haastatteluiden perusteella selvisi, että aikaisella päivällisellä on selkeitä positiivisia terveysvaikutuksia. Aikaisin syöty päivällinen mahdollistaa muiden terveellisten tapojen lisäämisen päivärytmiin, kuten ruuan jälkeisen kävelylenkin.

Kävely syömisen jälkeen tasapainottaa verensokereita. Uutisoimme myös äskettäin sosiaalisessa mediassa trendaavista ruokailun jälkeisisistä pierukävelyistä.

Aikainen päivällinen mahdollistaa myös pienen makean nauttimisen vielä illan aikana, jos sellaisesta pitää.

Paras ajankohta päivälliselle riippuu omasta elämänrytmistä.

– Ideaalisti päivällinen kuuluu syödä ainakin kolme tuntia akaisemmin ennen kuin menee nukkumaan, kertoo ravitsemusterapeutti Sara Riehm.

Kolmen tunnin nyrkkisääntö sopii tietyn kellonajan sijaan parhaiten ihmisten henkilökohtaiseen vuorokausirytmiin. Se on myös riittävä aika sille, että ruoka on ehtinyt sulaa.

Jotta ruokailurytmi pysyy säännöllisenä, on myös nukkumaanmenoajan pysyttävä säännöllisenä.

– On tärkeää muodostaa säännöllinen unirytmi, joka mahdollistaa tarvittavan levon määrän. ihminen tarvitsee ideaalisesti ainakin seitsemän tuntia unta yön aikana, toteaa Riehm.

Hän neuvoo laskemaan nukkumaanmenoajasta kolme tuntia taaksepäin.

– Silloin kuuluisi olla myöhäisin ateriasi, hän neuvoo.

Katso myös: Kiellot, säännöt ja rajoitukset vievät syömisen väärille urille

Mitä hyötyä on aikaisessa päivällisessä?

Aikainen päivällinen voi auttaa ihmistä saamaan paremmat unet. Se auttaa myös ruoansulatusta.

– Ruoansulatus voi itse asiassa pitää sinut hereillä, jos syöt liian lähellä nukkumaanmenoa. Aikaisin syöminen voi myös vähentää närästystä ja muita ruoansulatushäiriöitä, kertoo ravitsemusterapeutti Samantha Cochrane.

– Se, ettei syö illalla enää ennen nukkumaanmenoa, eikä yön aikana, voi olla hyvä paussi ruoansulatukselle. Se voi hyödyttää esimerkiksi aineenvaihduntaa ja unen laatua, Cochrane kommentoi.

Myöhäinen päivällinen voi vaikuttaa negatiivisesti verensokerin tasoihin.

– Kun keho valmistautuu lepoon, sen insuliiniherkkyys heikkenee. Silloin keho ei enää reagoi samalla tavalla elimistön tuottamaan insuliiniin, Cochrane kertoo.

Hänen mukaansa vaikutukset ovat negatiivisia ja toistuessaan riittävän usein lisäävät riskiä sairastua diabetekseen. Myöhäinen päivällinen voi myös lisätä liikalihavuuden ja sydän- ja verisuonisairauksien muodostumisen riskiä.

Ennen kuin myöhäisen päivällisen nauttijat hermostuvat, asiantuntijat haluavat muistuttaa, ettei myöhäinen päivällinen silloin tällöin ole vielä vaaraksi.

– Aivan kuin yksi täydellisesti suoritettu päivä ei muuta terveyttäsi käänteentekevästi, ei yksi paha päivä myöskään pilaa sitä, Riehm toteaa.

Vaikuttaa myös aamiaiseen

Myös päivän muilla aterioilla on merkitystä ja päivällisen ajankohta voi luonnollisesti vaikuttaa siihen, tunteeko ihminen nälkää aamulla herätessään.

– Aamiaisen tehtävä on tasapainottaa näläntunnetta ja energiatasoja päivän mittaan.

Jos nälkää ei tunne aamulla, voi aamiaisen helposti jättää syömättä. Ilman aamiaista ihminen kärsii herkemmin väsymyksestä päivään mittaan ja muiden päivän aterioiden annoskoot saattavat lähteä käsistä. Myös ruokailujen välinen turha napostelu saattaa lisääntyä.

Tarvitaan vielä enemmän tutkimusnäyttöä siitä, voiko aikainen päivällinen vaikuttaa painonpudotuksessa. Riehmin mukaan nykyiset näytöt tukevat kuitenkin ajatusta, että aikaisin päivällisen syövät ihmiset onnistuvat pudottamaan suurempia määriä painoa.

– Päivällisen ajoittaminen varhaisempaan iltaan sopii ihmisen luonnollisiin hormonaalisiin muutoksiin, joita tapahtuu vuorokauden aikana. Aamiaistakaan ei sovi jättää välistä, Riehm ohjeistaa.

Entä yöpalat?

Glamourin haastattelemien ravitsemusterapeuttien mukaan pieni yöpala ei ole paha tapa, josta pitäisi välttämättä opetella pois.

– En suosittelisi syömään juuri ennen nukkumaanmenoa, ellei ole ihan pakko. Jos sinulla on nälkä, voi iltapalan nauttia ilman huolta, Riehm kertoo.

Hän suosittelee kuuntelemaan oman kehon viestejä ja syömään aina, jos tuntee olonsa nälkäiseksi. Kellonajalla ei ole tällöin merkitystä.

– On tärkeää olla rajoittamatta itseään silloin, kun tuntee olonsa nälkäiseksi. Nälän tunne on kehon tapa kertoa, että ihminen tarvitsee energiaa ja polttoainetta. Sitä tunnetta tulisi kunnioittaa, Riehm kertoo.

Paras mahdollinen myöhäinen iltapala tai yöpala sisältää paljon proteiinia ja kuitua. Erilaiset pähkinäsekoitukset, jogurtti, hedelmä, maapähkinävoi tai porkkanat hummuksen kera ovat mainioita vaihtoehtoja.

Hiilihydraattisia ruokia sen sijaan on syytä välttää ennen nukkumaanmenoa. Myöskään juuri ennen nukkumaanmenoa ei kannata syödä mitään, mikä johtaa liian täyden olon tunteeseen. Myös mausteista tai rasvaista ruokaa kannattaa välttää, samoin myös kahvia ja suklaata.

Lähde: Glamour

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.