Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiin

1:35img
KATSO MYÖS: Sipulin pilkkominen: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikan.
Julkaistu 29.10.2022 13:02

Emmi Niiniaho

Jättääkö kotona valmistetun keiton maku toivomisen varaa? Asiantuntijat paljastavat viisi kohtaa, missä kotikokit menevät yleensä metsään.

Viilenevä ilma tuo monen mieleen taas lämmittävät keitot, joita on helppo valmistaa kotona isompikin satsi.

Vaikka keittojen valmistaminen onkin lähtökohtaisesti hyvin simppeliä, muutamassa kohtaa hätäily ja mutkien suoriksi vetäminen kostautuvat lopputuloksessa niin keiton rakenteessa kuin maussakin.

Asiantuntijat listasivat Huffpostille, mihin viiteen kohtaan kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota soppaa keitellessä.

1. Liikaa tai liian vähän suolaa

Ruoan maustamisessa resepti antaa hyvät suuntaohjeet, mutta mittamääriä ei kannata tuijottaa liian orjallisesti. Tärkeintä on maistaa ruokaa valmistuksen aikana ja maustaa tarvittaessa lisää.

Lue myös: Tavallinen tapa ruokapöydässä voi höylätä vuosia elämästäsi

Kotitekoisen keiton kanssa suolatasapainon saavuttaminen voi olla erityisen hankalaa, sillä keiton poreillessa nestettä haihtuu ja samalla suolaisuus lisääntyy. Huffpostin haastattelemat kokit kehottavatkin mieluiten lisäämään hieman suolaa koko kokkausprosessin ajan, eikä kaikkea kerralla.

– Suolaa pitäisi lisätä hieman alussa, hieman valmistuksen aikana ja vielä hieman, kun keitto on lähes valmista, Restaurant Associates -yrityksen kokki Einav Gefen toteaa.

shutterstock_273242033

Suolaa kannattaa lisätä mieluummin koko ruoan valmistuksen ajan pikku hiljaa, kuin kaikkea kerralla.

Jos suolaa lipsahtaa kuitenkin kerralla liikaa, asian voi korjata muutamalla tapaa. 

Heart and Soul -yksityiskokkien palveluksessa työskentelevä kokki Lisa Brooks kehottaa lisäämään keittoon muutaman palasen perunaa, jotka sitten imevät itseensä ylimääräistä suolaa.

– Tämän pitäisi toimia useimmissa liemipohjaisissa keitoissa, Brooks toteaa.

Gefen taas neuvoo lisäämään keittoon enemmän lientä tai esimerkiksi kermaa, jos keitossa on niitä jo valmiiksi. Viimeisenä oljenkortena keittoon voi koittaa lisätä hieman kaikkea, mitä keitossa alunperinkin on, jotta suolan määrä tasoittuisi.

Lue myös: Nyt on edullista! Täydellinen arkiruoka penninvenyttäjille valmistuu helposti ja nopeasti

2. Kaikkia aineksia ei kannata lisätä keittoon kerralla

Lopputuloksen kannalta ei ole yhdentekevää, missä vaiheissa lisäät aineksia keittoon ja kypsytätkö niitä mitenkään muutoin, kuin viskaamalla kiehuvaan liemeen.

Esimerkiksi sipuleita kannattaa kuullottaa edes jotenkin ennen nesteen lisäämistä kattilaan, neuvoo Coastal Soups -yrityksen kokki Ben Goodnick. Goodnickin mukaan kirkkaaseen keittoon sipuleja kannattaa kuullottaa, kunnes ne ovat läpikuultavia, ja hieman tujumpaan soppaan taas, kunnes ne ovat ruskistuneet.

– Tämä tekee sipulin mausta makeamman ja monitahoisemman, Goodnick toteaa.

kuullottaa, sipuli

Saat keittoon enemmän makua, kun kuullotat sipulit ennen nesteen lisäämistä.

Myös tuoreiden yrttien lisäämisessä kannattaa olla tarkkana, sillä kaikkia ei kannata heittää sopan joukkoon heti ensikättelyssä, vaan pikemminkin keiton ollessa jo lähes valmista.

Einav Gefen suosittelee lisäämään voimakkaat yrtit kuten timjamin, rosmariinin ja laakerin lehdet melko varhaisessa vaiheessa keittoon, jotta niistä saa mahdollisimman paljon makua irti. Kevyemmät yrtit, kuten persiljan, basilikan ja korianterin, Gefen lisäisi taas aivan keittämisen loppupuolella.

Lue myös: Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – tuli halvemmaksi ja lapsikin tykkäsi: "Ihan sikahyvää!"

3. Keitä soppaa riittävän kauan

Keiton valmistamisessa ei kannata kiirehtiä.

– Lempeä poreilu on parasta, jolloin kaikille aineksille on aikaa hauduttaa makuja ja luoda tasapainoinen ja herkullinen keitto, Einav Gefen toteaa. 

Sopiva keittoaika riippuu paljolti siitä, mitä aineksia keitto pitää sisällään.

keitto, laittaa ruokaa

Hätäisesti keitetty soppa ei todennäköisesti maistu yhtä hyvältä, kuin jos antaisit sen poreilla rauhassa miedommalla lämmöllä.

Gefenin mukaan kasviskeitot saattavat tarvita vain noin 45 minuuttia, kun taas keitot, joissa on esimerkiksi papuja tai linssejä, tarvitsevat noin tunnin tai puolentoista tunnin keittoajan. Kovempia lihoja sisältävät keitot saattavat vaatia jopa kaksi tuntia, että liha pehmenee riittävästi.

Hidas valmistus matalalla lämpötilalla ei takaa pelkästään sitä, että kaikki raaka-aineet ehtivät kypsyä, vaan myös sen, että liemi ehtii imeä makua kaikista aineksista.

Lue myös: Harvinaisen väärinymmärretty arkiruoka – Sadun niksillä et enää ikinä mokaa klassikkokeittoa: "Taivaallista"

4. Kansi päälle vai ei?

Moni on varmasti pohtinut, pitääkö kattilan päällä pitää kantta vai ei. Tämäkin riippuu käytännössä siitä, mitä kattilassa porisee.

Einav Gefen kertoo laittavansa kannen päälle, jos padassa on esimerkiksi palkokasvipohjaisia keittoja, ettei keitosta haihdu liikaa nesteitä.  Liemipohjaisia keittoja valmistaessa Gefen jättää kannen taas pois, mutta säätelee nesteen haihtumisen määrää sillä, että keitto poreilee vain miedolla lämmöllä.

keitto, laittaa ruokaa, kattila

Jossain tapauksissa keitto kannattaa peittää kannella, joissain tapauksissa se on hyvä jättää pois.

Ben Goodnick neuvoo samansuuntaisesti ja huomauttaa, että jos kannen jättää pois, vettä haihtuu enemmän ja keiton maut vahvistuvat.

5. Kaikki ainekset eivät vaadi samaa keittoaikaa

Jotta valmiissa keitossa ei ole sohjoksi muuttuneita perunoita ja vielä kovia porkkanoita, ainekset kannattaa lisätä keittoon niiden kypsymisajan vaatimassa järjestyksessä.

– Jos teen muhennosta merenelävistä, aloitan keittämällä ensiksi kovemmat kasvikset kuten perunat. Kaikki pehmeämmät ja pakasteesta tulevat kasvikset voi lisätä myöhemmin ja viimeinen asia, jonka lisään keittoon ovat tuoreet merenelävät, sillä ne kypsyvät vain sekunneissa, Lisa Brooks toteaa.

Einav Gefen huomauttaa, että myös esimerkiksi palkokasveilla ja viljoilla kestää yleensä kauemmin kypsyä kuin pastalla, joten ne tulisi lisätä ensimmäisenä.

Lue myös: Tämä on kaikkien aikojen vihatuin kouluruoka: "Päätyi ilmeisesti inhokiksi pelkästään väärän valmistustavan vuoksi"

Lue myös: Linnea lisää kermaisen lohikeiton joukkoon ainesosan, joka saa kalasopan maistumaan taivaalliselta

Katso myös: Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksi

1:13img

MTV testasi Kape Aihisen ylistämän tavan valmistaa perunamuusia. Testaa kotona!

Lähde: Huffpost

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka