Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Mansikkakakkua ja kanaa – Japanin "perinteisillä" jouluherkuilla on erikoinen historia

KFC-Japani
Friteerattu kana ja mansikanmakuiset herkut kuuluvat japanilaiseen jouluun. Kuvassa mansikkatäytteisiä mochi-riisikakkuja sekä pikaruokaketju KFC:n kanakori.
Julkaistu 26.12.2022 15:53
Toimittajan kuva

Jani Rolamo

jani.rolamo@mtv.fi

@namatsuu

Kun Suomessa otetaan joulukinkku uunista ja avataan glögipullot, Japanissa leikataan auki joulunpunainen mansikkakakku ja syödään uppopaistettua kanaa.

"Mansikkakakkujen hinnat korkeimmillaan 30 vuoteen". "Kana pysyttelee joulun ykkösruokana".

Tällaisiin otsikoihin on voinut törmätä Japanin tiedotusvälineissä joulun alla. Siinä missä Suomessa uutisoidaan kinkun paistotavoista, Japanissa on totuttu täysin erilaiseen jouluperinteeseen ja ruokakulttuuriin.

Japanissa vain reilu prosentti kansasta identifioi itsensä kristityiksi, vaikka monet kristilliset tavat, kuten länsimaiset kirkkohäät, ovat suosittuja.

Joulun vietto ei siksi ole perinteisesti kuulunut maan kulttuuriin, mutta länsimaista on tuotu erilaisia jouluvaikutteita 1900-luvulla, ja moni näistä on integroitunut hyvin omalaatuisella tavalla osaksi Japanin joulukulttuuria vuosien saatossa. 

Mansikkakakku miehitysjoukoilta

Suomalaisille kesäherkkuna tuttu mansikka on Japanissa kaikkea muuta kuin kesäinen.

Kallis, kirkkaanpunainen ja makea marja yhdistetään usein joulunaikaan, ja perinteisimmillään se kuuluu keskelle valkeaa, pyöreää kermakakkua. Mansikat ja kakut täyttävät kauppojen ja leipomoiden herkkuosastot joulun tienoilla.

Japanin lippua sattumoisin muistuttava kakku on ollut japanilaisille rakas herkku jo yli puoli vuosisataa, mutta sen historia ei alunperin liity jouluun. Kulttuuriantropologi Hideyo Konagaya on selvittänyt kakkuperinteen historiaa tutkimuksessaan.

29.10506700

Joulupukki toi Tokion Ikebukurossa sijaitsevassa akvaariossa asuville kaloille jouluisen mansikkakakun jäljitelmän. AOP

Amerikkalaiset miehittivät Japanin vuonna 1945 sen hävittyä toisen maailmansodan. Miehitys kesti vuoteen 1952, ja tuona aikana miehittäjät toivat maahan ruoka-apua, jonka mukana syntyi myös paljon uusia ruokakulttuurin muotoja.

Esimerkiksi perinteisenä japanilaisena ruokana pidetty, 1900-luvun alussa kiinalaisen nuudelikeiton pohjalta kehitetty raamen popularisoitiin kunnolla vasta tuohon aikaan, kun ruoka-apu tulikin riisin sijaan vehnän muodossa, ja nuudeliruoat nousivat suosioon.

Lue myös: Japanilainen ruoka-asiantuntija tyrmää yleisen tavan – näin nuudeleita kuuluisi oikeasti syödä

Talous alkoi sodan jälkeen kasvaa, ja tavallisilla perheillä alkoi olla varaa ostaa ennen luksustuotteina pidettyjä hyödykkeitä, kuten maitoa ja jauhoja.

Amerikkalaisen kulutuskulttuurin eräänlaisena symbolina pidettyä kermakakkua alettiin nähdä japanilaisissakin ruokapöydissä, ja samoihin aikoihin myös joulun juhliminen opittiin länsimaisen kulttuurin levitessä miehittäjien kautta.

Moni tuontitavarana tullut juhlintatapa yhdistyi, ja mansikkakakku miellettiin nopeasti nimenomaan jouluiseksi herkuksi, joka syötiin yhdessä joulupöydässä. 

KFC:n kana-ateria suosituin jouluruoka

Toinen yllättävä japanilainen jouluperinne on friteerattu kana-ateria.

Perinne lähti alunperin liikkeelle 1970-luvulla, jolloin Nagoyaan avatun amerikkalaisen pikaruokaketjun Kentucky Fried Chickenin eli KFC:n myymälä päätti tarjota jouluista kana-ateriaa kampanjatuotteena.

Jouluinen kanakori eli "party barrel" lanseerattiin kaikkiin ketjun japanilaisiin ravintoloihin vuonna 1974, ja se muodostui nopeasti perinteeksi. 

Kyodo Newsin kyselyn mukaan kana on edelleen suosituin jouluruoka, ja 80 prosenttia vastaajista kertoi ostavansa kanaa jouluna.

Tapaa on myös kritisoitu esimerkiksi eläinoikeusjärjestö PETAn toimesta – se järjesti joulun alla Japanissa mielenilmauksia, sillä joulusesongin vuoksi teurastetaan miljoonia kanoja.

10.13655718g

Eläinten oikeuksia puolustava PETA järjesti Tokiossa mielenilmauksen vegaanisen jouluruoan puolesta 8. joulukuuta.

Erikoisen perinteen muodostumista selittää osaltaan se, että joulu ei ole länsimaiseen tapaan Japanissa sukujuhla, vaan sitä vietetään usein pariskuntien ja ystävien kesken.

Joulu ei ole Japanissa vapaapäivä, vaan työt ja koulu jatkuvat normaalisti. Perheen kanssa joulupöytään kerääntyminen ei ole tapana, joten take-away -kanakori sopii hyvin juhlaan. 

Lue myös: KFC saapui Suomeen – kanaämpärit houkuttivat valtaisan ruuhkan ravintolaan

Joulupukki tulee Suomesta

Vaikka joulu ja sen viettotavat poikkeavatkin meillä totutusta, on Japanissakin joulunviettoon totuttu. Joulukoristeet ja lahjojen antaminen kuuluvat asiaan, ja lapsetkin odottavat useissa perheissä joulupukkia saapuvaksi.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös se, että toisin kuin Yhdysvalloissa, Japanissa joulupukin uskotaan asuvan Suomessa.

Joulupukki on perinteisesti saapunut Japaniin vierailulle ennen joulua Finnairin koneella, mutta perinne on ollut koronan vuoksi tauolla kolme vuotta. Tänä vuonna joulupukki teki taas vierailun Japaniin

Lue myös: Kalapuikkojakin suositumpaa! Tämä ruokaa maistuu suomalaisille erityisen hyvin, kasvua 203 prosenttia

Tuoreimmat aiheesta

Japani