Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tällaista juustoa suomalaiset nyt ostavat – hinta pakotti karsimaan suosikista

6:16img
KATSO MYÖS: Mikä on kaupan paras kermajuusto? Kurkkaa makutesti videolta.
Julkaistu 09.09.2023 09:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Emmi Niiniaho

Millaista juustoa suomalaiset nykypäivänä mieluiten syövät? Asiantuntijat vastaavat. 

Luonnonvarakeskuksen mukaan suomalaiset ahmivat juustoa vuosittain yli 25 kiloa henkeä kohden. Juustoa käytetään sellaisenaan leivän päällä, mutta paljon myös esimerkiksi ruoanlaitossa ja leivonnassa. Millaista juustoa suomalaiset sitten tänä päivänä syövät?

Lue myös: Suosikkijuustoon laitetaan jatkossa mikrosiru – saatat syödä sen tietämättäsi

Mietoa juustoa leivän päälle

Valion juustoliiketoiminnasta vastaavan johtajan Tuukka Pastilan mukaan Suomi on melko perinteinen juustomaa ja olemme myös juustonsyöjinä perinteisiä. Ylivoimaisesti eniten juustoa hyödynnetään leivän päällä.

– Sitä kautta tulee se, että suomalaiset suosivat arjessaan mietoja juustoja. Maku on kuitenkin hiljalleen muuttumassa voimakkaampien juustojen suuntaan. 

Mikä on kermajuuston ja edamin ero? Kermajuustot valmistetaan nimensä mukaisesti aina kermasta. Edam on alun perin hollantilaisesta Edamin kylästä kotoisin oleva pehmeä ja verrattain mieto juusto, joka on yleensä vähärasvaisempaa kuin monet muut kypsytetyt juustot.

Ruokahifistely näkyy myös juustojen kulutuksessa, kun kuluttajat haluavat esimerkiksi kokeilla erilaisia juustotarjottimia kotonaan. Perusarjessa menee kuitenkin Pastilan mukaan yhä eniten kermajuustoja, kuten Oltermannia ja tavallisia edam-juustoja.

Lue myös: Kansa on puhunut: Tässä järjestyksessä juusto ja kinkku kuuluu laittaa leivän päälle

Valmiit juustoviipaleet arjen luksusta – heikko taloustilanne pakottaa takaisin palajuustoihin

Helppokäyttöisyys on ollut selkeä ilmiö ruokatrendeissä jo pitkään. Arjen kiireessä ruoanlaittoa halutaan helpottaa kaikin mahdollisin keinoin. Juustohyllyillä tämä näkyy valmiiksi viipaloitujen juustojen yleistymisenä.

– Viipaleet ovat olleet todella isossa kasvussa, mutta nyt viime aikoina palajuustot ovat jälleen nousseet. Tämä johtuu ehkä siitä, että ollut ostovoiman kanssa haasteita, Pastila toteaa.

juustoviipaleet

Leivän päälle suomalaiset toivovat pääsääntöisesti ohuempia viipaleita, mutta herkuttelujuustoissa myös paksummat viipaleet ovat sallittuja. 

Valmiiksi viipaloidut juustot ovat luonnollisesti kilohinnaltaan kalliimpia, joten hintojen noustessa osa kuluttajista on joutunut karsimaan joistain arjen luksustuotteista. Pitkällä aikavälillä kulutus on kuitenkin Pastilan mukaan siirtynyt palajuustoista viipaleisiin. 

Helppoustrendi näkyy Pastilan mukaan myös erilaisten ruoanvalmistusjuustojen suosion kasvuna. Kuluttajat ostavat paljon esimerkiksi valmiita juustoraasteita sekä juustokastikkeita ruoanlaittoon ja leivontaan. Esimerkiksi perinteinen Koskenlaskija-sulatejuusto on noussut jälleen kotikokkien suosioon.

Lue myös: Tiesitkö tätä sinihomejuustosta? Tarinan mukaan eväänsä luolaan unohtanut lammaspaimen keksi herkun vahingossa

Juustokaupassa seurataan sesonkeja

Juustoihin erikoistuneeseen puotiin astellessa haussa on jo lähtökohtaisesti jotain muuta kuin perinteistä kermajuustoa.

– Lähestulkoon 90 prosenttia asiakkaista, vaikka he olisivat vakioasiakkaita, tulevat sisään ja sanovat, että suosittele jotain. He haluavat tietää uusista juustoista ja maistella niitä ja he tietävät, että meiltä saa hyviä suosituksia, Helsingin Töölössä sijaitsevan Rolling Cheese -kaupan juustokauppias Nelli Steer kertoo.

Steerin mukaan suomalaiset uskaltavatkin kokeilla rohkeasti uusia makuja, mutta eri juustojen suosio noudattaa myös samalla tavalla kausiluontoisuutta kuin esimerkiksi viineissä.

fondue

Talvella fonduejuustojen suosio kasvaa.

Ilmojen kylmetessä ja iltojen pimetessä asiakkaat tulevat juustopuotiin selvästi voimakkaampien juustojen perässä.

Steer kertoo, että syksyllä ja talvella menee paljon erityisesti alppi-, raclette- ja fonduejuustoja sekä erityisen paljon sinihomejuustoa.

Kesällä taas suositaan maultaan kevyempiä juustoja, kuten tuoreita vuohenmaitojuustoja sekä brietä. 

Lue myös: Syntisen juustoinen pastavuoka ratkaisee arkiruokaongelmasi – tästä riittää useammalle päivälle!

Lue myös: Testaa fetamunat! Viiden minuutin pikaruoasta tuli ilmiö

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Katso myös: Nämä juustot ovat saaneet makunsa 1500 metrin korkeudesta, italialaiskylän kellareista sekä lehmille syötetystä viskimäskistä

2:36img

Rolling Cheese -kaupan juustokauppiaat Peter ja Nelli Steer esittelevät puotinsa erikoisimpia juustoja.

Tuoreimmat aiheesta

Juusto