Tällaista juustoa suomalaiset nyt ostavat – hinta pakotti karsimaan suosikista
Millaista juustoa suomalaiset nykypäivänä mieluiten syövät? Asiantuntijat vastaavat.
Luonnonvarakeskuksen mukaan suomalaiset ahmivat juustoa vuosittain yli 25 kiloa henkeä kohden. Juustoa käytetään sellaisenaan leivän päällä, mutta paljon myös esimerkiksi ruoanlaitossa ja leivonnassa. Millaista juustoa suomalaiset sitten tänä päivänä syövät?
Mietoa juustoa leivän päälle
Valion juustoliiketoiminnasta vastaavan johtajan Tuukka Pastilan mukaan Suomi on melko perinteinen juustomaa ja olemme myös juustonsyöjinä perinteisiä. Ylivoimaisesti eniten juustoa hyödynnetään leivän päällä.
– Sitä kautta tulee se, että suomalaiset suosivat arjessaan mietoja juustoja. Maku on kuitenkin hiljalleen muuttumassa voimakkaampien juustojen suuntaan.
Mikä on kermajuuston ja edamin ero? Kermajuustot valmistetaan nimensä mukaisesti aina kermasta. Edam on alun perin hollantilaisesta Edamin kylästä kotoisin oleva pehmeä ja verrattain mieto juusto, joka on yleensä vähärasvaisempaa kuin monet muut kypsytetyt juustot.
Ruokahifistely näkyy myös juustojen kulutuksessa, kun kuluttajat haluavat esimerkiksi kokeilla erilaisia juustotarjottimia kotonaan. Perusarjessa menee kuitenkin Pastilan mukaan yhä eniten kermajuustoja, kuten Oltermannia ja tavallisia edam-juustoja.
Valmiit juustoviipaleet arjen luksusta – heikko taloustilanne pakottaa takaisin palajuustoihin
Helppokäyttöisyys on ollut selkeä ilmiö ruokatrendeissä jo pitkään. Arjen kiireessä ruoanlaittoa halutaan helpottaa kaikin mahdollisin keinoin. Juustohyllyillä tämä näkyy valmiiksi viipaloitujen juustojen yleistymisenä.
– Viipaleet ovat olleet todella isossa kasvussa, mutta nyt viime aikoina palajuustot ovat jälleen nousseet. Tämä johtuu ehkä siitä, että ollut ostovoiman kanssa haasteita, Pastila toteaa.
Valmiiksi viipaloidut juustot ovat luonnollisesti kilohinnaltaan kalliimpia, joten hintojen noustessa osa kuluttajista on joutunut karsimaan joistain arjen luksustuotteista. Pitkällä aikavälillä kulutus on kuitenkin Pastilan mukaan siirtynyt palajuustoista viipaleisiin.
Helppoustrendi näkyy Pastilan mukaan myös erilaisten ruoanvalmistusjuustojen suosion kasvuna. Kuluttajat ostavat paljon esimerkiksi valmiita juustoraasteita sekä juustokastikkeita ruoanlaittoon ja leivontaan. Esimerkiksi perinteinen Koskenlaskija-sulatejuusto on noussut jälleen kotikokkien suosioon.
Juustokaupassa seurataan sesonkeja
Juustoihin erikoistuneeseen puotiin astellessa haussa on jo lähtökohtaisesti jotain muuta kuin perinteistä kermajuustoa.
– Lähestulkoon 90 prosenttia asiakkaista, vaikka he olisivat vakioasiakkaita, tulevat sisään ja sanovat, että suosittele jotain. He haluavat tietää uusista juustoista ja maistella niitä ja he tietävät, että meiltä saa hyviä suosituksia, Helsingin Töölössä sijaitsevan Rolling Cheese -kaupan juustokauppias Nelli Steer kertoo.
Steerin mukaan suomalaiset uskaltavatkin kokeilla rohkeasti uusia makuja, mutta eri juustojen suosio noudattaa myös samalla tavalla kausiluontoisuutta kuin esimerkiksi viineissä.
Ilmojen kylmetessä ja iltojen pimetessä asiakkaat tulevat juustopuotiin selvästi voimakkaampien juustojen perässä.
Steer kertoo, että syksyllä ja talvella menee paljon erityisesti alppi-, raclette- ja fonduejuustoja sekä erityisen paljon sinihomejuustoa.
Kesällä taas suositaan maultaan kevyempiä juustoja, kuten tuoreita vuohenmaitojuustoja sekä brietä.
Lue myös: Syntisen juustoinen pastavuoka ratkaisee arkiruokaongelmasi – tästä riittää useammalle päivälle!
Katso myös: Nämä juustot ovat saaneet makunsa 1500 metrin korkeudesta, italialaiskylän kellareista sekä lehmille syötetystä viskimäskistä
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa