Miksi aprillipäivänä syödään silliä?
Huhtikuun ensimmäisenä päivänä vietetään aprillipäivää. Pro Kala ry kertoo tiedotteessaan, mistä aprillipäivään liitetty sillivärssy on peräisin.
Aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle! Tämä aprillipäivän loru lienee suurimmalle osalle tuttu, mutta moni ei ehkä ole tullut ajatelleeksi, mistä se juontaa juurensa. Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan, että kuraveden juominen kannattaa jättää väliin, mutta sillillä herkuttelu on toki aina hyvä idea.
Videolla: Hans Välimäen helppo silliohje. Artikkeli jatkuu videon alla.
Mistä on peräisin "aprillia, syö silliä" -loru?
Miksi lorussa sitten käsketään syömään silliä? Pro Kala ry kertoo, että värssyn alkuperä tulee todennäköisesti Ruotsissa. Siellä lallatellaan "april, april, din dumma sill".
– Aprillipäivän yhteys kaloihin tulee kuitenkin Ranskasta, jossa aprillipilaan langennut on "poisson d'Avril" eli aprillikala. Siellä suosittu pila onkin leikata paperista kala ja kiinnittää se huomaamatta jonkun selkään, yhdistys kertoo tiedotteessa.
Myös Kotimaisten kielten keskus Kotus vahvistaa yhteyden Ranskaan. Kotuksen mukaan aprillaus on ollut vanhastaan pääasiassa länsi- ja eteläeurooppalainen huvi. Yleinen kansanhuvi aprillauksesta kehittyi Ranskassa 1500-luvulla.
– Ranskalaiset siirsivät 1500-luvun lopulla vuoden vaihtumisen huhtikuusta tammikuuhun. Maalaisille muutos oli vaikea. Heitä pilkattiin nimellä poisson d’Avril ’huhtikuun kala’, kun he viettivät uudenvuoden juhliaan vanhaan tapaan huhtikuussa. Aprillattu on ranskassa edelleenkin poisson d’Avril, Kotuksen sivuilla kerrotaan.
Silliä tai silakkaa
Silli on paitsi kalalaji myös monelle tuttu kalasäilyke. Silliä myydään moneen eri makuun marinoituna. Perinteisesti se on valmistettu Islannin tai Norjan vesistä pyydetystä sokerisuolatusta sillistä. Suomen vesillä silli ei ui – Itämeressä tavattava silli on nimittäin silakka!
Ranskasta aprillikala on sitten kääntynyt Ruotsin silliksi, ja sieltä lallatus on puolestaan päätynyt Suomeen. Pro Kala ry arvelee, että kala on päätynyt loruun ajankohdan vuoksi: paaston aikana liharuoat olivat kiellettyjä, ja siksi kalaa syötiin erityisen paljon. Silli sen sijaan rimmaa aprillin kanssa, minkä vuoksi se on ehkä valittu värssyyn.
– Suomalaiseksi aprillikalaksi sopisi myös silakka, sillä silakka on itse asiassa sillin alalaji. Itämeressä elävä silli on pienempi kuin Atlantilla elävä, ja sitä kutsutaan silakaksi, mutta biologisesta vinkkelistä kyseessä on sama kala. Ja tämä ei ole aprillia, Pro Kala ry:sta todetaan.
Lähteet: Pro Kala ry, Kotus
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku