Jääkaapin perälle jää aika ajoin ajelehtimaan vihanneksia, juureksia tai hedelmiä, jotka eivät ole ulkonäkönsä puolesta aivan priimakunnossa. Makuja.fi otti selvää, missä vaiheessa nuutuneet vihannekset tai hedelmät on syytä heittää roskiin – ja milloin niitä voi hyödyntää vielä ruoanlaitossa.
Kotitalousneuvoja Inkeri Liinaharja Marttaliitosta neuvoo käyttämään kaikkia aisteja nuutuneiden hedelmien, juuresten ja vihannesten kunnon arviointiin. Rakenteen tarkistaminen ja haisteleminen kertoo usein nopeasti sen, onko hedelmä tai vihannes pilaantunut.
– Kaikessa ruoanlaitossa kannattaa aina tehdä aistinvarainen arviointi, Liinaharja kertoo.
– Jos nuutuminen on vain esteettistä, niin sitten voi ihan huoletta käyttää erilaisiin ruokiin, mutta jos joku aisti sanoo, että tuote ei ole kunnossa, niin suosittelen heittämään huoletta pois, Liinaharja toteaa.
Home on huono merkki
Ympäri maailmaa heitetään päivittäin täysin käyttökelpoisia ruoka-aineita pois. Hävikistä ei kuitenkaan kannata asiantuntijan mukaan silloin, jos tuote on homeessa: Homeinen vihannes tai hedelmä on aina suurella todennäköisyydellä pilaantunut.
– Jos vihannes tai hedelmä on homehtunut, kannattaa se heittää kokonaan pois. Homeen kohdalla ei riitä, että huonon osan leikkaa pois, Liihaharja kertoo.
– Home voi olla huomaamatta levinnyt jo koko vihannekseen tai hedelmään, Liinaharja muistuttaa.
LUE MYÖS: Tiesitkö, kuinka vihannekset ja hedelmät pestään oikein?
Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi