Erottaako ruoka-alan ammattilainenkaan väärennettyn oliiviöljyn tai hunajan aitojen tuotteiden joukosta?
Kuten aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerroimme, ruokaväärennökset nousivat viikonlopun puheenaiheeksi Huomenta Suomessa. Ruokaviraston kemian yksikön johtaja Annikki Welling kertoi ohjelman haastattelussa, miten väärennykset näkyvät suomalaisten lautasilla.
Wellingin mukaan eniten ruokaväärennöksiä Euroopassa tapahtuu oliiviöljyissä, mausteissa ja hunajassa.
– Eurooppaan tuotu hunaja on todella väärennettyä. Tietyistä maista tuleva hunaja on pääsääntöisesti jotain muuta kuin mitä paketissa sen sanotaan olevan, Welling paljasti.
Maistaako väärennetyn oliiviöljyn tai hunajan?
Huomenta Suomen seuraavassa osiossa päästiinkin toteamaan makutestissä, voiko tavallinen kuluttaja erottaa väärennetyn tuotteen aidoista. Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen tutkimusjohtaja, Turun yliopiston professori Anu Hopia toi studioon maisteluun aitoa sekä väärennettyä oliiviöljyä ja luomuhunajaa.
Juontaja Nina Backman ja keittiömestari Sauli Kemppainen maistoivat tuotteita ja yrittivät erottaa väärennetyt aidoista. Tehtävä ei missään nimessä ollut helppo ja paljasti karun totuuden: ruokaväärennökset voivat helposti mennä läpi tavallisen kuluttajan keittiössä.
– Väärennöksiä on aistinvaraisesti usein todella vaikea tunnistaa, professori Anu Hopia muistutti.