Suosikkikasvista saa nyt halvalla – kuuluvatko porkkanat kotona huoneenlämpöön vai jääkaappiin?

porkkana
Kotimaisia porkkanoita saa nyt edulliseen kilohintaan kaupoista. MTV

Porkkana on yksi suomalaisten kasvissuosikeista. Tiesitkö jo näitä porkkanafaktoja?

Porkkana on Suomessa perunan jälkeen suosituin kasvis ja sitä syödään vuosittain yhdeksän kiloa henkeä kohden. Kotimaisia porkkanoita saa juuri nyt edulliseen hintaan ruokakaupoista: halvimillaan porkkanat maksavat 0,5–1 euroa kilolta!

Tämä suomalaisten suosikkikasvis sopii popsittavaksi sellaisenaan esimerkiksi raasteen muodossa, mutta myös monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. Kukapa voisi vastustaa mehevää porkkanakakkua?

Porkkanat ovat oransseja hollantilaisten ansiosta

Monelle tulee ehkä yllätyksenä, ettei suosikkikasvis ole aina ollut oranssi! MTK:n mukaan porkkanat olivat alun perin pääosin purppuranvärisiä, punaisia tai valkoisia.

Testaa porkkanaa...

  • raasteena kaurapuurossa ja raakakakkupalleroissa
  • mehuna tyrnin kanssa sekoitettuna
  • soseena pastassa ja risotossa
  • makeana hillona tai marmeladina
  • paahdettuna hot dogin välissä
  • friteerattuna juureslastuissa
  • pikkelöitynä kukkakaalin ja retiisin kanssa
  • savustettuna ja sitruksella marinoituna (porkkala).

Hollantilaiset onnistuivat jalostamaan näistä vaihtoehdoista meillä suosituimman oranssin porkkanan, jonka väri kuvastaa samalla Alankomaiden kuningashuoneen Orania-Nassaun kuningassuvun tunnusväriä.

Oranssien porkkanoiden lisäksi Suomessa viljellään nykyään valkoisia, keltaisia ja violetteja porkkanoita, joita myydään myös valmiina lajitelmina.

Jääkaappiin vai huoneenlämpöön?

Monien kasvisten kohdalla tulee mietittyä niiden oikeaa säilytyspaikkaa. Esimerkiksi tomaatteja ja kurkkua kannattaisi säilyttää mieluiten huoneenlämmössä.

Oikea paikka kaupasta ostetuille porkkanoille on kotona sen sijaan jääkaappi. Porkkana pitää kylmemmästä säilytyspaikasta kuin esimerkiksi peruna. 

Porkkanan säilyvyys jääkaapissa on erinomainen, kunhan se saa olla rauhassa etyleeniä tuottavilta kasviksilta ja hedelmiltä. Tällaisia ovat esimerkiksi omenat, avokadot ja tomaatit.

Porkkanat kannattaa säilyttää pussissa, jossa ne on ostettu. Jos kasvatat itse porkkanaa ja haluat varastoida sitä, paras säilytyspaikka on maakellari tai viileä kellari. 

Jos porkkana on ehtiny jo hieman itää, ei kannata huolestua. Porkkanaa voi useimmiten käyttää myös hieman itäneenäkin. 

Katso myös: Henri Alénilla on hämmentävä tapa pilkkoa porkkanat

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.