Suosikkikasvista saa nyt halvalla – kuuluvatko porkkanat kotona huoneenlämpöön vai jääkaappiin?
Porkkana on yksi suomalaisten kasvissuosikeista. Tiesitkö jo näitä porkkanafaktoja?
Porkkana on Suomessa perunan jälkeen suosituin kasvis ja sitä syödään vuosittain yhdeksän kiloa henkeä kohden. Kotimaisia porkkanoita saa juuri nyt edulliseen hintaan ruokakaupoista: halvimillaan porkkanat maksavat 0,5–1 euroa kilolta!
Tämä suomalaisten suosikkikasvis sopii popsittavaksi sellaisenaan esimerkiksi raasteen muodossa, mutta myös monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. Kukapa voisi vastustaa mehevää porkkanakakkua?
Porkkanat ovat oransseja hollantilaisten ansiosta
Monelle tulee ehkä yllätyksenä, ettei suosikkikasvis ole aina ollut oranssi! MTK:n mukaan porkkanat olivat alun perin pääosin purppuranvärisiä, punaisia tai valkoisia.
Testaa porkkanaa...
- raasteena kaurapuurossa ja raakakakkupalleroissa
- mehuna tyrnin kanssa sekoitettuna
- soseena pastassa ja risotossa
- makeana hillona tai marmeladina
- paahdettuna hot dogin välissä
- friteerattuna juureslastuissa
- pikkelöitynä kukkakaalin ja retiisin kanssa
- savustettuna ja sitruksella marinoituna (porkkala).
Hollantilaiset onnistuivat jalostamaan näistä vaihtoehdoista meillä suosituimman oranssin porkkanan, jonka väri kuvastaa samalla Alankomaiden kuningashuoneen Orania-Nassaun kuningassuvun tunnusväriä.
Oranssien porkkanoiden lisäksi Suomessa viljellään nykyään valkoisia, keltaisia ja violetteja porkkanoita, joita myydään myös valmiina lajitelmina.
Jääkaappiin vai huoneenlämpöön?
Monien kasvisten kohdalla tulee mietittyä niiden oikeaa säilytyspaikkaa. Esimerkiksi tomaatteja ja kurkkua kannattaisi säilyttää mieluiten huoneenlämmössä.
Oikea paikka kaupasta ostetuille porkkanoille on kotona sen sijaan jääkaappi. Porkkana pitää kylmemmästä säilytyspaikasta kuin esimerkiksi peruna.
Porkkanan säilyvyys jääkaapissa on erinomainen, kunhan se saa olla rauhassa etyleeniä tuottavilta kasviksilta ja hedelmiltä. Tällaisia ovat esimerkiksi omenat, avokadot ja tomaatit.
Porkkanat kannattaa säilyttää pussissa, jossa ne on ostettu. Jos kasvatat itse porkkanaa ja haluat varastoida sitä, paras säilytyspaikka on maakellari tai viileä kellari.
Jos porkkana on ehtiny jo hieman itää, ei kannata huolestua. Porkkanaa voi useimmiten käyttää myös hieman itäneenäkin.
Katso myös: Henri Alénilla on hämmentävä tapa pilkkoa porkkanat
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Kurpitsapiirakka
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti