Maustamattomia jogurtteja löytyy kauppojen hyllyltä iso liuta. Luonnonjogurttien nimellä myytävien lisäksi tarjolla niin turkkilaista, kreikkalaista kuin venäläistäkin jogurttia.
Kreikkalaista, turkkilaista ja venäläistä jogurttia valmistavan Lindahlsin kreikkalainen ja turkkilainen jogurtti sisältävät molemmat kymmenen prosenttia rasvaa. Jogurtit kuitenkin eroavat toisistaan maultaan.
Turkkilainen jogurtti on miedompi ja koostumukseltaan kermainen. Kreikkalainen jogurtti puolestaan on hieman happamampi ja sisältää enemmän proteiinia, jolloin jogurtin koostumuskin on kiinteämpi. Molempia jogurtteja suositellaan käytettäväksi kylmänä, sillä kuumennettaessa ne saattavat juoksettua.
Venäläinen jogurtti sisältää rasvaa 17 prosenttia ja sopii siksi käytettäväksi ranskankerman tai smetanan tapaan. Se kestää hyvin kuumentamista.
Tuttu tuote monelle myös sinisessä purkissa myytävä Valion Bulgarian jogurtti. Se valmistetaan Bulgariasta lähtöisin olevalla jogurttihapatteella.
Luonnonjogurtti on maitoproteiinia ja hapatetta
Mitä luonnonjogurtit sitten ovat, ja miten ne eroavat toisistaan?
– Kun katsoo ainesosaluetteloa, huomaa, että niissä ei ole muuta kuin maitoproteiinia ja hapatetta. Maitoproteiinin avulla säädellään jogurtin rakennetta eli paksuutta. Myös hapatteilla vaikutetaan rakenteeseen, kertoo Arla Foodsin tuoteviestintäpäällikkö Minna Elovainio.
– Perinteisestihän jogurtteja tehtiin niin, että maidosta haihdutettiin vettä pois, jolloin jogurttiin saatiin paksuutta. Jotkut tekevät niin edelleen. Toinen vaihtoehto on lisätä jogurttiin maitoproteiinia, mikä lisää kuiva-aineen määrää tuotteessa.
Elovainion mukaan juuri hapatteet ja rasvapitoisuuden vaihtelut ovat isoimmat erilaisten luonnonjogurttien makuun vaikuttavat tekijät. Esimerkiksi Ingmanin vähälaktoosisessa luonnonjogurtissa rasvaa on 2,5 prosenttia, Valion täyteläisessä luonnonjogurtissa taas 4 prosenttia ja Arlan maustamattomassa luomujogurtissa 3 prosenttia. Luonnonjogurtteihin on voitu lisätä myös erilaisia maitohappobakteereita.
Lähteet: Lindahls, Valio