Mitä eroa on tuorejuustolla ja mascarponella?

tuorejuusto mascarpone mansikat
Mascarponea, tuorejuustoa, ricottaa vai kenties smetanaa? Shutterstock

Tiedätkö tuorejuuston ja mascarponen eron?

Tuorejuusto ja mascarpone ovat molemmat suomalaisille tuttuja leivontaraaka-aineita. Mitä eroa näillä tuotteilla oikeastaan on ja voiko niillä korvata toisensa resepteissä? 

Tuorejuusto, mascarpone, ricotta...

Vuoden kondiittoriksi 2022 Ruotsissa valittu Josefine Pagander kertoo ruotsalaislehti Expressenille, miten tuorejuustoa ja mascarponea kannattaa käyttää. 

Pagander kertoo, että tuorejuusto, mascarpone ja ricotta ovat itse asiassa kaikki erilaisia tuorejuustotyyppejä. 

– Tuorejuustossa on enemmän makua, se on hyvin kermaista ja siinä on hieman suolaisuutta. Mascarpone on sen sijaan italialainen variantti, jossa on mielestäni vähemmän hapokkuutta ja makua. Se sopii hyvin tiramisuun tai vastaavaan. 

Ricotta on sen sijaan Paganderin mukaan rakeisempaa, eikä näin ollen ole leivonnassa niin hyvä tuote. Ricotta sopii sen sijaan paremmin ruoanlaittoon. Siinä on myös vähemmän rasvaa kuin mascarponessa ja tavallisessa tuorejuustossa.

Voiko tuotteilla korvata toisensa?

Smetana sen sijaan on rasvaista hapankermaa, joka maistuu tuorejuustoa happamammalta. 

Voiko näillä tuotteilla sitten korvata toisensa?

– Välttäisin ricottaa leivonnassa. Tuorejuuston, mascarponen ja smetanan voi helposti korvata keskenään. Tietyissä herkemmissä leivonnaisissa eron voi huomata tuotteiden eri rasvapitoisuuksien vuoksi. 

Pääsääntöisesti korvaaminen kuitenkin Paganderin mukaan onnistuu. 

Katso myös video: Makutestissä yrteillä ja valkosipulilla maustetut tuorejuustot

Makutestissä yrteillä ja valkosipulilla maustetut tuorejuustot – voittaja yllätti raadin 6:07
Voittaja yllätti raadin!

Lähde: Expressen
 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat