Tiedätkö tuorejuuston ja mascarponen eron?
Tuorejuusto ja mascarpone ovat molemmat suomalaisille tuttuja leivontaraaka-aineita. Mitä eroa näillä tuotteilla oikeastaan on ja voiko niillä korvata toisensa resepteissä?
Lue myös: Kuinka kauan tuorejuusto säilyy jääkaapissa?
Tuorejuusto, mascarpone, ricotta...
Vuoden kondiittoriksi 2022 Ruotsissa valittu Josefine Pagander kertoo ruotsalaislehti Expressenille, miten tuorejuustoa ja mascarponea kannattaa käyttää.
Pagander kertoo, että tuorejuusto, mascarpone ja ricotta ovat itse asiassa kaikki erilaisia tuorejuustotyyppejä.
– Tuorejuustossa on enemmän makua, se on hyvin kermaista ja siinä on hieman suolaisuutta. Mascarpone on sen sijaan italialainen variantti, jossa on mielestäni vähemmän hapokkuutta ja makua. Se sopii hyvin tiramisuun tai vastaavaan.
Ricotta on sen sijaan Paganderin mukaan rakeisempaa, eikä näin ollen ole leivonnassa niin hyvä tuote. Ricotta sopii sen sijaan paremmin ruoanlaittoon. Siinä on myös vähemmän rasvaa kuin mascarponessa ja tavallisessa tuorejuustossa.
Lue myös: Voiko maitotuotteita pakastaa?
Voiko tuotteilla korvata toisensa?
Smetana sen sijaan on rasvaista hapankermaa, joka maistuu tuorejuustoa happamammalta.
Voiko näillä tuotteilla sitten korvata toisensa?
– Välttäisin ricottaa leivonnassa. Tuorejuuston, mascarponen ja smetanan voi helposti korvata keskenään. Tietyissä herkemmissä leivonnaisissa eron voi huomata tuotteiden eri rasvapitoisuuksien vuoksi.
Pääsääntöisesti korvaaminen kuitenkin Paganderin mukaan onnistuu.
Katso myös video: Makutestissä yrteillä ja valkosipulilla maustetut tuorejuustot
6:07
Lähde: Expressen