Mitä eroa on näkkileivällä ja hapankorpulla?
Tiesitkö näitä faktoja näkkileivästä ja hapankorpuista?
Syyskuussa vietetään jälleen kansallista leipäviikkoa. Leipätiedotuksen järjestämä leipäviikko täyttää kuluvana vuonna jo 60 vuotta ja teemana on tänä vuonna täysjyvä.
Perinteisen pehmeän leivän lisäksi Suomessa kulutetaan kiitettävään tahtiin myös erilaisia kuivia leipiä, kuten näkkileipää ja hapankorppua. Tiedätkö, miten nämä kaksi suosikkituotetta oikeastaan eroavat toisistaan?
Näin näkkileipä valmistuu
Näkkileipää ja hapankorppua valmistetaan usein samoista raaka-aineista, samalla tavalla aina paistoon saakka.
Leipätiedotus ry:n mukaan näkkileipää voidaan valmistaa rukiin lisäksi erilaisista viljaseoksista. Yleensä valmistusaineina ovat täysjyväruisjauho, vesi, hiiva ja suola. Näkkileipää voidaan valmistaa erilaisilla tekniikoilla, joita ovat hiivanostatus, hiivaton jääleipämenetelmä sekä hapanjuurivalmistus.
Nostatuksen jälkeen taikina muokataan eli valssataan ohuiksi levyiksi ja pinta koristellaan. Tämän jälkeen leivät paistetaan nopeasti ja lopputuloksena saadaan pehmeää leipää.
Lopullisen koostumuksensa näkkileipä saa, kun se kuivataan. Tuolloin näkkärin kosteuspitoisuus alennetaan 6–10 prosenttiiin.
Hapankorput lanseerattiin olympialaisiin
Hapankorppuja valmistettaessa puolestaan revitään pinta- ja pohjakuori paiston jälkeen eroon toisistaan. Tämän jälkeen ne kuivataan ja ruskistetaan miedossa uuninlämmössä.
Monille tulee yllätyksenä, että hapankorput lanseerattiin Suomessa ensimmäisen kerran Helsingin olympialaisiin vuonna 1952.
Tuote tuli tuolloin myyntiin Finn Crisp -brändin alla ja yhä tänäkin päivänä hapankorput tunnettaan maailmalla nimenomaan yleisnimellä "finncrisp".
Kummalta puolelta näkkileipä voidellaan?
Ainakin näkkileipien kohdalla käydään usein ikuisuuskeskustelua siitä, miltä puolelta leipä tulisi voidella. MTV Uutiset tiedusteli asiaa vuonna 2023 näkkileipätehtaalta.
Muun muassa Koulunäkkiä valmistavan Lantmännen Cerealian Emilia Taxell kertoi tuolloin, ettei vastaus ole aivan niin suoraviivainen.
– Tätä kysytään meiltä usein ja vastaus riippuu siitä keneltä kysyy. Tehtaassa on sanottu, että oikea puoli on reikäinen puoli, sillä leipä kulkee linjalla sileä puoli alaspäin.
Katso myös video: Makutestissä erihintaiset näkkileivät
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa