Tiesitkö näitä faktoja näkkileivästä ja hapankorpuista?
Syyskuussa vietetään jälleen kansallista leipäviikkoa. Leipätiedotuksen järjestämä leipäviikko täyttää kuluvana vuonna jo 60 vuotta ja teemana on tänä vuonna täysjyvä.
Lue myös: Tarkista yksi asia, kun ostat leipää – olennainen vaikutus terveyteen
Perinteisen pehmeän leivän lisäksi Suomessa kulutetaan kiitettävään tahtiin myös erilaisia kuivia leipiä, kuten näkkileipää ja hapankorppua. Tiedätkö, miten nämä kaksi suosikkituotetta oikeastaan eroavat toisistaan?
Näin näkkileipä valmistuu
Näkkileipää ja hapankorppua valmistetaan usein samoista raaka-aineista, samalla tavalla aina paistoon saakka.
Leipätiedotus ry:n mukaan näkkileipää voidaan valmistaa rukiin lisäksi erilaisista viljaseoksista. Yleensä valmistusaineina ovat täysjyväruisjauho, vesi, hiiva ja suola. Näkkileipää voidaan valmistaa erilaisilla tekniikoilla, joita ovat hiivanostatus, hiivaton jääleipämenetelmä sekä hapanjuurivalmistus.
Nostatuksen jälkeen taikina muokataan eli valssataan ohuiksi levyiksi ja pinta koristellaan. Tämän jälkeen leivät paistetaan nopeasti ja lopputuloksena saadaan pehmeää leipää.
Lopullisen koostumuksensa näkkileipä saa, kun se kuivataan. Tuolloin näkkärin kosteuspitoisuus alennetaan 6–10 prosenttiiin.
Lue myös: Kummalta puolelta näkkileipä kuuluisi voidella? Näkkäritehdas vastaa
Hapankorput lanseerattiin olympialaisiin
Hapankorppuja valmistettaessa puolestaan revitään pinta- ja pohjakuori paiston jälkeen eroon toisistaan. Tämän jälkeen ne kuivataan ja ruskistetaan miedossa uuninlämmössä.
Monille tulee yllätyksenä, että hapankorput lanseerattiin Suomessa ensimmäisen kerran Helsingin olympialaisiin vuonna 1952.
Tuote tuli tuolloin myyntiin Finn Crisp -brändin alla ja yhä tänäkin päivänä hapankorput tunnettaan maailmalla nimenomaan yleisnimellä "finncrisp".
Kummalta puolelta näkkileipä voidellaan?
Ainakin näkkileipien kohdalla käydään usein ikuisuuskeskustelua siitä, miltä puolelta leipä tulisi voidella. MTV Uutiset tiedusteli asiaa vuonna 2023 näkkileipätehtaalta.
Muun muassa Koulunäkkiä valmistavan Lantmännen Cerealian Emilia Taxell kertoi tuolloin, ettei vastaus ole aivan niin suoraviivainen.
– Tätä kysytään meiltä usein ja vastaus riippuu siitä keneltä kysyy. Tehtaassa on sanottu, että oikea puoli on reikäinen puoli, sillä leipä kulkee linjalla sileä puoli alaspäin.
Lue myös: Tiesitkö tätä hapankorpusta? Leipäasiantuntijat muistuttavat tärkeästä seikasta
Katso myös video: Makutestissä erihintaiset näkkileivät
7:47