Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kummalta puolelta näkkileipä kuuluisi voidella? Näkkäritehdas vastaa

7:47img
KATSO VIDEO: Mikä on kaupan paras näkkileipä? Katso makutesti!
Julkaistu 09.10.2023 09:52

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Voiteletko näkkileivän sileältä puolelta vai reikäpuolelta? Kysyimme näkkäritehtaalta, mikä on oikea tapa.

MTV:n Halpa vs. kallis -sarjassa testattiin vastikään kauppojen erihintaiset näkkileivät. Näkkäreiden makutestissä löytyikin selvä voittaja.

Aihepiiristä intoutuneena päätimme myös selvittää viralliselta taholta vastauksen ikuisuuskysymykseen: kummalta puolelta reikiä ja sileää pintaa sisältävä näkkileipä tulisi oikeasti voidella?

Lue myös: Pakastatko leipää? Älä koskaan tee näin, jos laitat koko pussillisen pakastimeen

Miksi näkkileivässä on reikiä, ja kummalta puolelta näkkileipä voidellaan?

Näkkileipä

Kummalta puolelta voitelet itse näkkileivän?

Muun muassa Koulunäkkiä valmistavan Lantmännen Cerealian Brand & Portfolio Manager Emilia Taxell kertoo MTV Uutisille, ettei vastaus ole aivan niin suoraviivainen. 

– Tätä kysytään meiltä usein ja vastaus riippuu siitä keneltä kysyy. Tehtaassa on sanottu, että oikea puoli on reikäinen puoli, sillä leipä kulkee linjalla sileä puoli alaspäin. 

Taxell itse kertoo laittavansa levitteen näkkärin sileälle puolelle, koska se on yksinkertaisesti helpompaa.

– Lapseni taas levittää reikäpuolelle, jotta leipään tulee mahdollisimman paljon voita. Tähän ei siis ole oikeata eikä väärää vastausta.

Miksi näkkileivässä sitten ylipäätää on reikiä – eikö se voisi olla molemmilta puolelta sileää, jolloin oikeaa levitepuolta ei tarvitsisi edes pohtia?

– Kotkan näkkileipätahtaassa leivontaprosessissa taikina kaulitaan isoksi taikinamatoksi. Tämän jälkeen nakkauskone lyö taikinamattoon reiät, jotta ilma pääsee läpi. Muuten leipä paisuu kuin pulla paistuessaan, Taxell kertoo. 

Lue myös: Tiesitkö tätä hapankorpuista? Yksi fakta tulee monelle yllätyksenä: "Usein unohtuu..."

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Tuoreimmat aiheesta

Leipä