Kummalta puolelta näkkileipä kuuluisi voidella? Näkkäritehdas vastaa
Voiteletko näkkileivän sileältä puolelta vai reikäpuolelta? Kysyimme näkkäritehtaalta, mikä on oikea tapa.
MTV:n Halpa vs. kallis -sarjassa testattiin vastikään kauppojen erihintaiset näkkileivät. Näkkäreiden makutestissä löytyikin selvä voittaja.
Aihepiiristä intoutuneena päätimme myös selvittää viralliselta taholta vastauksen ikuisuuskysymykseen: kummalta puolelta reikiä ja sileää pintaa sisältävä näkkileipä tulisi oikeasti voidella?
Miksi näkkileivässä on reikiä, ja kummalta puolelta näkkileipä voidellaan?
Muun muassa Koulunäkkiä valmistavan Lantmännen Cerealian Brand & Portfolio Manager Emilia Taxell kertoo MTV Uutisille, ettei vastaus ole aivan niin suoraviivainen.
– Tätä kysytään meiltä usein ja vastaus riippuu siitä keneltä kysyy. Tehtaassa on sanottu, että oikea puoli on reikäinen puoli, sillä leipä kulkee linjalla sileä puoli alaspäin.
Taxell itse kertoo laittavansa levitteen näkkärin sileälle puolelle, koska se on yksinkertaisesti helpompaa.
– Lapseni taas levittää reikäpuolelle, jotta leipään tulee mahdollisimman paljon voita. Tähän ei siis ole oikeata eikä väärää vastausta.
Miksi näkkileivässä sitten ylipäätää on reikiä – eikö se voisi olla molemmilta puolelta sileää, jolloin oikeaa levitepuolta ei tarvitsisi edes pohtia?
– Kotkan näkkileipätahtaassa leivontaprosessissa taikina kaulitaan isoksi taikinamatoksi. Tämän jälkeen nakkauskone lyö taikinamattoon reiät, jotta ilma pääsee läpi. Muuten leipä paisuu kuin pulla paistuessaan, Taxell kertoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"