Tiesitkö tätä hapankorpusta? Leipäasiantuntijat muistuttavat tärkeästä seikasta

Onko ruisleipä terveellistä? – "Jos yksi asia pitäisi valita, mitä katsoisin ruisleipäpaketista…" 1:42 Onko ruisleipä terveellistä? – "Jos yksi asia pitäisi valita, mitä katsoisin ruisleipäpaketista…"
KATSO MYÖS: Onko ruisleipä terveellistä ja mikä tieto leipäpaketin kyljestä kannattaa ehdottomasti aina tarkistaa? Asiantuntija vastaa.

Suomalaiset rakastavat leipää, mutta saavat silti edelleen liian vähän kuitua ruokavaliostaan. Mistä kuitua parhaiten saa?

Suomalaisten rakkaus leipään ei ole hiipunut: söimme vuonna 2023 reilut 40 kiloa leipää henkeä kohden, kertoo Leipätiedotus ry. Jokainen suomalainen syö siis noin neljä leipäviipaletta päivässä.

Kahvileipä ja konditoriatuotteet maistuivat myös, mutta niillä herkutellaan maltillisesti: vuosittain suomalainen syö vajaa 8 kiloa kahvileipää. Tämä tarkoittaa yhden pullan tai muun leipomoherkun nauttimista joka kolmas päivä. 

– Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta tiedotteessa.

Parhaiten suomalaisille maistuvat viimekin vuonna kotimaiset leipomotuotteet. Virtasen mukaan jokainen suomalainen söi viime vuonna reilu 33 kiloa kotimaista leipää.

Suomalaiset saavat edelleen liian vähän kuitua

Vaikka leipää syödäänkin kiitettävästi, suomalaiset saavat ruokavaliostaan edelleen liian vähän kuitua. Kuidun terveysvaikutusten saavuttamiseksi sitä suositellaan syötävän vähintään 25–35 grammaa päivässä. Harvalla suomalaisella tämä kuitenkaan Leipätiedotuksen mukaan toteutuu.

– Kun leivän valitsee runsaskuituisena vaihtoehtona, saa päivän kuiduista kasattua jo 7–22 grammaa leivän kuitupitoisuudesta riippuen, vinkkaa Virtanen.

Runsaskuituiseksi leiväksi saa kutsua leipää, jossa kuitua on vähintään 6 prosenttia, eli 6 grammaa sataa grammaa kohden. 

"Hapankorppu on oikea kuitupommi"

Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja ja elintarviketieteen maisteri Kaisa Mensonen suositteli aiemmin MTV Uutisten haastattelussa tarkistamaan leipäpaketista aina tuotteen kuitupitoisuuden. 

– Usein sen kuidun kanssa tulevat mukana ne kaikki muutkin hyvät asiat. Muun muassa suolistosyöpään nimenomaan kuidulla on merkitystä. Ruisleivän hyödyt tulevat kuidun ja täysjyvän kautta, Mensonen totesi. 

Leivistä nimenomaan täysjyväruisleipä on usein hyvä kuidun lähde. Valinnanvaraa kuitenkin löytyy muistakin tuotteista.

– Hapankorppu on oikea kuitupommi ja sisältää kuitua jopa 20 grammaa sataa grammaa kohden, Leipätiedotuksesta muistutetaan. 

Yksi hapankorppu painaa noin 10 grammaa eli siinä on noin 2 grammaa kuitua. 

Näistä ruoista saat kuitua

Määrät ilmoitettu per 100 grammaa tuotetta.


Ruislese: 39,0 g
Vehnälese : 37,5 g
Pellavansiemen: 30,6 g
Hapankorppu: 20 g
Hasselpähkinä: 17,5 g
Kauralese: 17,5 g
Vehnäalkio: 14,0 g
Ruishiutale: 13,9 g
Ruisjauho: 13,9 g
Vehnähiutale: 12,9 g
Näkkileipä, ruis: 12,8 g
Jälkiuunileipä: 11,5 g
Kaurahiutale: 10,0 g
Ruislimppu: 9,9 g
Rusina: 9,7 g
Ohrahiutale: 9,1 g
Mysli: 8,7 g
Papu, ruskea, keitetty: 7,0 g
 

Saat kuidun tarpeesi täytettyä päivän aikana esimerkiksi näin:

  • 1/3 kuidun tarpeesta saat puolesta kilosta kasviksia, marjoja ja hedelmiä
  • 1/3 kuidun tarpeesta saat neljästä viipaleesta kuitupitoista täysjyväviljaleipää
  • 1/3 kuidun tarpeesta saat lesepuurosta, johon on lisätty siemeniä ja pähkinöitä
Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat