Alkukesästä vietetään ylioppilasjuhlia ja valmistujaisia. Juhliin kannattaa varata sekä pikkusuolaista että makeaa, joskus ruokatarjoilukin, mikäli vieraita saapuu kauempaa.
Juhlien menu kannattaa suunnitella hyvissä ajoin yhdessä juhlien sankarin kanssa. Sen jälkeen voi miettiä, miten tarjottavat valmistetaan gluteenittomana. Se on useimmiten helppoa, kun muistaa seuraavat asiat:
- Valmista tarjottavat gluteenittomista aineksista – vaihda tavalliset jauhot gluteenittomiin ja tavallinen pasta gluteenittomaan. Löydät hyviä reseptejä mm. Makuja-sivustolta ja tästä artikkelista.
- Varmista, ettei tavallista jauhoa päädy leivonnaisiin esim. jauhopölynä tai ruoanvalmistusvälineistä. Leivo puhtaalla alustalla ja välineillä, joilla ei ole käsitelty vehnää, ruista, ohraa tai tavallista kauraa.
- Kun ostat pikkuleipiä, pikkusuolaisia tai leipiä, valitse gluteenitonta.
- Merkitse juhlapöydän gluteenittomat tarjottavat kyltein.
Usein juhlapöydän komein tarjottava on herkullinen täytekakku. Perinteisen täytekakun sijaan voi valmistaa myös raikkaan juustokakun. Makeaksi herkuksi valmistuu helposti riisisuklaa, sen valmistus onnistuu hyvin juhlien sankariltakin.
Vinkki! Valmista piiras jo etukäteen ja pakasta se jäähtyneenä. Ota piiras jääkaappiin sulamaan juhlia edeltävänä päivänä ja lämmitä se ennen tarjoamista uunissa tai mikrossa, paloittele valmiiksi ja laita tarjolle.
Suolaisten tarjottavien klassikko on voileipäkakku. Perinteisen voileipäkakun voi valmistaa osin jo edellisenä päivänä. Suolainen piirakka on toinen hyvä vaihtoehto ruokaisaksi tarjottavaksi. Piirakoita voi tehdä erilaisin täyttein, vaikkapa kasvis- ja lihavaihtoehdon.
RESEPTIT
Lisää testattuja gluteenittomia reseptejä löydät Makuja resepteistä ja osoitteesta www.sempergluteeniton.fi.
HUOM! Gluteenittomat ruoat ja leivonnaiset tulee valmistaa juuri pestyillä välineillä (puhtaat gluteenista) ja varmistaa ettei joukkoon päädy gluteenia (esim. tavallisen leivän murujen tai jauhopölyn mukana).
Artikkelin tarjoaa: Semper