Moni käyttää vain tavallisia vehnäjauhoja, eikä tule edes ajatelleeksi vaihtoehtoa: "Hyvin vähän suomalaiset tietävät..."
Käytätkö sinä keittiössäsi lähinnä tavallisia vehnäjauhoja? Vehnässäkin on todellisuudessa runsaasti valinnanvaraa, muistuttaa muinaisviljoihin erikoistuneen Malmgårdin tilan isäntä, Henrik Creutz.
MTV Uutiset vieraili taannoin Loviisassa sijaitsevalla Malmgårdin tilalla, joka tunnetaan oluistaan ja viljatuotteistaan. Tila on erikoistunut muinaisviljoihin ja siirtyi luomutuotantoon vuonna 1995.
Speltti on suomalaisille tutuin
Tilan isäntänä ja yrittäjänä toimivan kreivi Henrik Creutzin mukaan suomalaiset eivät vielä kovin hyvin tunne eri viljalajikkeiden mahdollisuuksia.
– Olen huomannut, että hyvin vähän suomalaiset tietävät, miten viljoja käytetään. Se voi olla vähän vaikeaa.
. Vaikka perinteisissä vehnäjauhoissa, kaurahiutaleissa tai muissa tutuissa tuotteissa ei olekaan mitään vikaa, voi pienellä viljavaihtelulla saada aivan uudenlaisia makuelämyksiä leivontaan ja ruoanlaittoon.
Mitä sitten ovat nämä muinaisvehnät, joita Loviisassa viljellään?
– Speltti on ehkä suomalaisille se tutuin muinaisvehnälajike. Sitä voi käyttää melkein samalla tavalla kuin tavallista valkoista vehnää. Speltistä voi tehdä melkein mitä vain, sitä voi käyttää leivonnaisiin ja oluisiin, Henrik Creutz kertoo.
Malmgårdin tilan lisäksi luomuspelttiä kasvattaa Suomessa esimerkiksi Birkkalan tila.
Luonnonvarakeskus Luke muistuttaa, että leivonnassa kannattaa huomioida speltin tavanomaisesta poikkeava sitko. Speltillä nostatuksen lämpötilan tulee olla korkeampi ja kohotusajan pidempi kuin vehnällä. Taikina jää myös pehmeämmäksi ja tilavuudeltaan pienemmäksi verrattuna vehnäjauhoihin. Siksi leivontaohjeessa on hyvä pienentää nesteen määrää tai vastaavasti lisätä jauhojen määrää spelttiä käyttäessä.
– Paremman sitkon saa jos taikinan laittaa jääkaappiin odottamaan. Paistolämpötila on alhaisempi ja leivonnaiset valmistuvat vehnätuotteita nopeammin, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan speltistä.
Tunnetko jo emmervehnän tai yksijyvän?
Kuten sanottu, eri vehnälajikeilla on erilaisia ominaisuuksia ja ne antavat myös erilaisen ominaismaun leivonnaisiin. Malmgårdin Creutzin mukaan vehnälaatuja voi myös sekoittaa keskenään.
– Esimerkiksi leipää tehdessä voi hyvin sekoittaa, silloin saa paljon makua.
Speltin lisäksi Malmgårdin tilalla viljellään muinaisviljoista myös emmeriä ja yksijyvää. Luomuliitto valitsi vuonna 2021 Malmgårdin yksijyvästä valmistetut Pikkuhelmet Vuoden luomutuotteeksi kuluttajatuotteiden sarjassa. Tunnustusta perusteltiin muun muassa sillä, että nämä kotimaiset vehnähelmet ovat mainio korvike esimerkiksi ulkomaiselle riisille ruoanlaitossa.
Minkälaisia raaka-aineita ovat speltti, emmer ja yksijyvä? Katso videolta!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa