Bollingerin kellarimestari Gilles Descôtesin mukaan NV Rosé-samppanja täyttää tänä vuonna vasta kymmenen vuotta. Syy nuoreen ikään on yksinkertainen.
– Madame Bollinger ei halunnut valmistaa tavallista eli NV Rosé-samppanjaa, koska se tuli aikoinaan tutuksi juomana, jota juotiin erityisesti ilotyttötaloissa, paljastaa Descôtes.
MTV Uutiset tapasi Descôtesin Bollingerin viinitilalla.
Descôtesin mukaan Rosé-samppanjasta tuli heti suosittu, mikä osoitti ihmisten odottaneen sitä. Muilla samppanjataloilla oli jo pitkään ollut oma rosè myynnissä.
– Pidämme vanhoista perinteistä samppanjanvalmistuksessa kiinni. Bollinger on perheomisteinen. Osa viinitarhoista on ollut perheellä jo vuodesta 1829 eli lähes 200 vuotta.
Bollingerilla on vielä käytössä ennätykselliset 3500 tammitynnyriä, joita tynnyrinkorjaaja kunnostaa perinteisin työkaluin käsipelillä.
Pullojen kääntäminen kellarissa tapahtuu vieläkin ihmistyövoimalla.
– Pidämme tiukasti kiinni perinteistä, jotka ovat erottamaton osa Bollingeria. Ihmiskäden kosketuksen voi mielestäni maistaa samppanjasta. Korkitamme vintagen käsin, joten siinä vaiheessa ihmisnenä varmistaa vielä laadun.
Tynnyrin korjauksessa ei käytetä koneita.
Monet muut valmistajat ovat automatisoineet kaikki mahdolliset työvaiheet ja siirtyneet käyttämään tynnyreiden sijaan jättimäisiä terästankkeja.
Vuosikerrattoman samppanjan valmistaminen haasteellista
Yksi haasteellisimpia tehtäviä on saada NV eli non vintage, vuosikerraton samppanja maistumaan joka vuosi samanlaiselta riippumatta sen vuotisesta sadosta – joka taasen riippuu säästä.
– Maistan yhdessä maistelutiimini kanssa, joka vuosi yli 400 viinitynnyriä. Tämän jälkeen pohdimme, kuinka ne sopivat yhteen ja miten pääsemme tuttuun makuun samppanjassamme, kertoo kellarimestari Bollingerilta.
Bollingerin kellarissa on kymmeniä vuosia vanhoja vintagesamppanjoita.
Nämä uuden sadon viinit maisteltuaan kellarimestari tiimeineen pohtii, mitä 'mausteita' samppanjasta puuttuu. Tämän jälkeen samppanjaan lisätään vanhempia vintagesamppanjoita.
– Kellarissamme on eri ikäisiä vanhoja vuosikertasamppanjoita magnumpulloissa, joita lisäämme uuteen vuosikertaan samaan tapaan kuin kokki mausteita. Sitten varmistamme, että maku on sama kuten aina ja sen jälkeen laitamme samppanjapullot vielä kypsymään kolmeksi vuodeksi ikivanhoihin kalkkikivikellareihin ennen myyntiä, kertoo Descôtes