Vuoden ravintolaksi kruunattiin tänä vuonna yhden miehen pyörittämä pieni ravintola Lohjalla.
Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vuoden Ravintolaksi 2023 Mikko Utterin.
Kahdeksan vuotta sitten kerrostalon kivijalkaan Lohjan keskustaan perustetussa ravintolassa on vain kahdeksan asiakaspaikkaa.
MTV vieraili paikan päällä Lohjalla selvittämässä, millaista ruokaa ravintolassa tarjoillaan ja millaista ruokafilosofiaa yrittäjä noudattaa. Katso tunnelmat yllä olevalta videolta.
Lue myös: Teemu Selänteen pihviravintolalle huikea Michelin-tunnustus
Menu pyörii 11 sesongin ympärillä
Mikko Utter kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että Gastronomien seuran myöntämä tunnustus oli kunnia.
– Vaikkei pyri olemaan sellainen perinteinen ravintola, niin kaikki se, mitä Suomen Gastronominen Seura painottaa tässä valinnassa, on sellaista, mihin itsekin pyrkii, Utter kertoo.
Toisin sanoen pitkäjänteiseen työhön gastronomian parissa sekä elämyksellisen kokemuksen luomiseen ravintola-asiakkaalle.
Ravintolan tarjonta perustuu vahvasti sesonkiajatteluun, joita Utterin ajatusmaailman perusteella on peräti 11.
– Jos otetaan esimerkiksi uudet perunat ja mansikat. Ihan yhtä hyvältä ne maistuvat joka vuosi, kun saat ne siinä juhannuksen jälkeen, mutta kun olet syönyt niitä sen pari–kolme viikkoa, niistä vähän häviää se juttu, Utter selittää.
Vuoden tauon jälkeen samaiset perunat ja mansikat maistuvat kuitenkin taas odotetulta herkulta.
– Pyrin rakentamaan [menun] niin, että vuodessa olisi mahdollisimman paljon sellaisia asioita, jotka liittyvät juuri tiettyyn hetkeen ja vuodenaikaan, Utter summaa.
Lue myös: Michelin-ravintola sulkeutui Helsingissä – Kim Mikkola avaa nyt uudenlaisen ravintolan Tallinnaan
Lue myös: Turussa tehdään historiaa! Ravintoloiden Michelin-tähdet jaetaan ensimmäistä kertaa Suomessa
Katso myös: Henri Alén tyrmää yleisen harhaluulon fine dining -ravintoloista: "Se on ihan palturipuppua"
1:04