Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

MTV vieraili vuoden ravintolassa: Ensiluokkainen ruoka tarjoillaan rennosti villasukat jalassa!

4:39img
Tällainen on vuoden ravintolaksi 2023 valittu Mikko Utter.
Julkaistu 17.03.2023 14:29

Emmi Niiniaho

Vuoden ravintolaksi kruunattiin tänä vuonna yhden miehen pyörittämä pieni ravintola Lohjalla.

Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vuoden Ravintolaksi 2023 Mikko Utterin.

Kahdeksan vuotta sitten kerrostalon kivijalkaan Lohjan keskustaan perustetussa ravintolassa on vain kahdeksan asiakaspaikkaa.

MTV vieraili paikan päällä Lohjalla selvittämässä, millaista ruokaa ravintolassa tarjoillaan ja millaista ruokafilosofiaa yrittäjä noudattaa. Katso tunnelmat yllä olevalta videolta.

Lue myös: Teemu Selänteen pihviravintolalle huikea Michelin-tunnustus

Menu pyörii 11 sesongin ympärillä

Mikko Utter kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että Gastronomien seuran myöntämä tunnustus oli kunnia.

– Vaikkei pyri olemaan sellainen perinteinen ravintola, niin kaikki se, mitä Suomen Gastronominen Seura painottaa tässä valinnassa, on sellaista, mihin itsekin pyrkii, Utter kertoo.

Toisin sanoen pitkäjänteiseen työhön gastronomian parissa sekä elämyksellisen kokemuksen luomiseen ravintola-asiakkaalle.

Mikko Utter Vuoden ravintola

Mikko Utter pyörittää yhden miehen ravintolaa Lohjalla. Ravintolassa on vain kahdeksan asiakaspaikkaa.

Ravintolan tarjonta perustuu vahvasti sesonkiajatteluun, joita Utterin ajatusmaailman perusteella on peräti 11.

– Jos otetaan esimerkiksi uudet perunat ja mansikat. Ihan yhtä hyvältä ne maistuvat joka vuosi, kun saat ne siinä juhannuksen jälkeen, mutta kun olet syönyt niitä sen pari–kolme viikkoa, niistä vähän häviää se juttu, Utter selittää.

Vuoden tauon jälkeen samaiset perunat ja mansikat maistuvat kuitenkin taas odotetulta herkulta.

– Pyrin rakentamaan [menun] niin, että vuodessa olisi mahdollisimman paljon sellaisia asioita, jotka liittyvät juuri tiettyyn hetkeen ja vuodenaikaan, Utter summaa.

Lue myös: Michelin-ravintola sulkeutui Helsingissä – Kim Mikkola avaa nyt uudenlaisen ravintolan Tallinnaan

Lue myös: Turussa tehdään historiaa! Ravintoloiden Michelin-tähdet jaetaan ensimmäistä kertaa Suomessa

Katso myös: Henri Alén tyrmää yleisen harhaluulon fine dining -ravintoloista: "Se on ihan palturipuppua"

1:04img

Onko fine dining -kulttuuri kuolemassa? Kysymykseen vastasi kokki ja ravintoloitsija Henri Alén.

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat