Näin pizzakastikkeelle ei saa tehdä: "Ei missään tapauksessa"

Älä käytä kaulinta! Pizzapohja kannattaakin muotoilla näin 1:45 Älä käytä kaulinta! Pizzapohja kannattaakin muotoilla näin
KATSO MYÖS VIDEO: Älä käytä kaulinta! Pizzapohja kannattaakin muotoilla näin.

Täydelliseen pizzaan vaaditaan myös täydellinen tomaattikastike! Tällä ohjeella tulee takuuvarmasti hyvä lopputulos.

Paras tomaattikastike pizzalle syntyy todella yksinkertaisista aineksista, todella yksinkertaisella tavalla. Pizza-asiantuntijoiden mukaan tomaattikastiketta ei tarvitse edes keittää kokoon pizzaa varten. 

Kastike sekoitetaan, ei keitetä kokoon

Täydellisen tomaattikastikkeen ohjeen ovat suositussa Pizze-kirjassaan (Otava, 2015) paljastaneet Saku Tuominen ja Luca Platania

– Vähän tomaattia, oliiviöljyä, suolaa, basilikaa ja valkosipulinkynsi. Siinä siis kaikki. Ei kokoon keittämistä, ei mitään kikkailua. Osa käyttää sauvasekoitinta, mutta perinteinen napolilainen tapa on soseuttaa kastike käsin, kaksikko kertoo teoksessa.

Suomalaiset pizzagurut matkustivat kirjaa tehdessään Napoliin ja keskustelivat italialaisten ammattilaisten kanssa pizzanvalmistustavoista. Italialaiset kauhistuivat kuullessaan, miten suomalaiset yleensä pizzakastikkeensa valmistavat. 

– Kun kerroimme (pizzamestari) Franco Pepelle, että monet suomalaiset hauduttavat  pizzan tomaattikastiketta useita tunteja, hän pudisteli päätään ja sanoi: "No No No! Ei missään tapauksessa. Sehän pilaa kaiken raikkauden."

Kokonaisia tölkkitomaatteja

Napolilaista pizzaa varten tomaattikastiketta ei siis todellakaan haudutella kattilassa, vaan valmistusmetodi on nopea niin kuin pizzan paistokin. 

Myös tomaattimurskan käyttö kannattaa unohtaa, sillä oikeaoppinen soosi valmistuu lähes poikkeuksetta kokonaisista ja kuorituista tölkkitomaateista. Napolissa pizzeriat saavat käyttää ainoastaan alkuperäluokitelluista San Marzano -tomaateista tehtyä kastiketta.

Lähde: Pizze, Saku Tuominen & Luca Platania (Otava, 2015)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.