Täydelliseen pizzaan vaaditaan myös täydellinen tomaattikastike! Tällä ohjeella tulee takuuvarmasti hyvä lopputulos.
Paras tomaattikastike pizzalle syntyy todella yksinkertaisista aineksista, todella yksinkertaisella tavalla. Pizza-asiantuntijoiden mukaan tomaattikastiketta ei tarvitse edes keittää kokoon pizzaa varten.
Lue myös: Unohda suomalainen "1980-luvun pizzaperinne" – juustoraasteelle ei kannata tehdä näin!
Kastike sekoitetaan, ei keitetä kokoon
Täydellisen tomaattikastikkeen ohjeen ovat suositussa Pizze-kirjassaan (Otava, 2015) paljastaneet Saku Tuominen ja Luca Platania.
Kokeile kotona: Paras tomaattikastike pizzalle
– Vähän tomaattia, oliiviöljyä, suolaa, basilikaa ja valkosipulinkynsi. Siinä siis kaikki. Ei kokoon keittämistä, ei mitään kikkailua. Osa käyttää sauvasekoitinta, mutta perinteinen napolilainen tapa on soseuttaa kastike käsin, kaksikko kertoo teoksessa.
Suomalaiset pizzagurut matkustivat kirjaa tehdessään Napoliin ja keskustelivat italialaisten ammattilaisten kanssa pizzanvalmistustavoista. Italialaiset kauhistuivat kuullessaan, miten suomalaiset yleensä pizzakastikkeensa valmistavat.
– Kun kerroimme (pizzamestari) Franco Pepelle, että monet suomalaiset hauduttavat pizzan tomaattikastiketta useita tunteja, hän pudisteli päätään ja sanoi: "No No No! Ei missään tapauksessa. Sehän pilaa kaiken raikkauden."
Lue myös: Tomaattimurskaa vai paseerattua tomaattia? Tässä suosittujen säilykkeiden erot
Kokonaisia tölkkitomaatteja
Napolilaista pizzaa varten tomaattikastiketta ei siis todellakaan haudutella kattilassa, vaan valmistusmetodi on nopea niin kuin pizzan paistokin.
Myös tomaattimurskan käyttö kannattaa unohtaa, sillä oikeaoppinen soosi valmistuu lähes poikkeuksetta kokonaisista ja kuorituista tölkkitomaateista. Napolissa pizzeriat saavat käyttää ainoastaan alkuperäluokitelluista San Marzano -tomaateista tehtyä kastiketta.
Nappaa ohje: Maailman paras tomaattikastike pizzalle
Lue myös: Älä käytä kaulinta! Näin pizzapohja kannattaa oikeasti tehdä
Lähde: Pizze, Saku Tuominen & Luca Platania (Otava, 2015)