Pinot noir -rypäleistä valmistetut viinit toimivat viiniasiantuntijan mukaan hyvin niin liha- kuin kalaruokien kumppanina.
Viiniasiantuntija Antti Uusitalon mukaan pinot noir -rypäleistä valmistetut, luonnollisesti hapokkaat viinit kuuluvat sommelierien lempiviinien joukkoon.
– Pinot noir -viini ei tee itsestään numeroa voimakkailla aromeillaan ja värillään, vaan keveydellään ja eleganssillaan. Tästä syystä niitä on helppo yhdistää hyvin monien ruokien kanssa, Uusitalo selittää syitä kyseisten viinien suosioon.
– Tartarin kanssa pinot noir on ehdoton valinta, mutta se toimii todella hyvin myös kalan kanssa. Jos joku haluaa nauttia punaviiniä vaikkapa grillatun kalan kanssa, suosittelen pinot noiria.
Nosta pinot noir -viinit reilusti jääkaappiin
Uusitalon mukaan pinot noirit vaativat viileän kasvuympäristön, sillä lämpimässä rypäleet kasvavat liian nopeasti, jolloin niiden maku muuttuu mitäänsanomattomaksi. Viileässä ilmastossa rypäleiden aromit saavat kehittyä rauhassa ja niissä säilyy luonnollinen hapokkuus, mikä on asiantuntijan mukaan todella tärkeä asia viineissä.
– Diivamainen pinot noir vaatii juuri oikeanlaisen ilmaston, oikeanlaisen maaperän ja oikeanlaista asiantuntemusta. Mutta kun onnistut pinot noirin kanssa ja elementit löytyvät kohdalleen, saadaan maailmanluokan viiniä, Uusitalo selittää.
Pinot noir -viinien kanssa oleellista on, että niitä ei tarjoilla liian lämpiminä.
– Jos pinot noirin hankkii kotiinsa, se kannatta viilentää hyvin. Viinin voi hyvin laittaa jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua, Uusitalo kertoo ja lisää sopivan tarjoilulämpötilan olevan 15–16 astetta.
LUE MYÖS: Onko viikon vanhaa viiniä turvallista juoda? Näin kauan avattu viinipullo todellisuudessa säilyy
Uusitalon mukaan viini kannattaa tarjoilla hieman liian lämpimänä, sillä se lämpenee kyllä lasissa.
– Kuumana kesänä viinin voi nostaa tarjolle reilusti jäitä täynnä olevassa astiassa, Uusitalo opastaa.