Erikseen asetellut kasvikset maistuvat lapsille sekoitettua salaattia paremmin. Helsingin päiväkodit ottivat käyttöön komponenttiajattelun tuoreiden kasvisten kohdalla.
Helsingin päiväkodit uudistivat ruokalistansa elokuussa. Esimerkiksi salaatit tarjoillaan tästä lähtien erillisinä komponentteina, ei sekoitettuna keskenään.
– Tuoretta on enemmän, ja se on esillä niin, että lastakin miellyttää. Näin salaatti tulee syödyksi paremmin, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.
Komponenttiajattelu auttaa myös allergikkoja.
– Lasten on helpompi tehdä valintaa. Ruoka näyttää selkeämmältä, ja siitä voi jättää helposti sivuun jotain, joka ei maistu. Myös allergikkojen on helppo jättää syömättä tietty raaka-aine ja ottaa muita sitten enemmän lautaselle, kertoo Varhaiskasvatusviraston ruokapalveluvastaava Erja Suokas.
Ruokalistauudistus koskettaa monia, sillä Helsingin päiväkodeissa ruokailee yhteensä noin 23 000 lasta.