Tästä supervihanneksesta napostelet helposti päivän C-vitamiinit – paahdettuna hieno lisä moniin ruokiin
Paprika on superterveellinen vihannes, joka sopii niin salaatteihin, eväsleipiin, patoihin kuin grillattavaksikin. Yksi valmistustapa tekee siitä vielä makoisamman.
Paprika on varsinainen vihannesten vihannes! Vain puolikas paprika riittää tyydyttämään aikuisen ihmisen päivittäisen C-vitamiinisaantitarpeen.
Eniten C-vitamiinia keltaisessa paprikassa
Erityisen mahtava vitamiinipommi on keltainen paprika.
Kauppapuutarhaliitto kertoo tiedotteessaan, että sata grammaa tuoretta keltaista paprikaa sisältää C-vitamiinia noin 205 milligrammaa.
Myös punainen paprika pursuaa vitamiineja. Sadan gramman palassa vitamiineja on noin 185 milligrammaa.
– Kotimainen paprika tuotetaan lähellä ja se kulkee vain lyhyen matkan viljelijältä kauppaan, joten ravinteet pysyvät tuoreessa vihanneksessa hyvin matkassa mukana, Kauppapuutarhaliitto kiittelee.
Paahtamalla parasta
Paprika on hyvää sellaisenaan esimerkiksi salaateissa ja eväsleipien välissä, mutta paprikaa kannattaa maistaa myös paahdettuna.
Jos paprikan paahtaa tai kypsentää grillissä, pieni nahistuneisuuskaan ei haittaa.
Näin paahdat paprikan
Paprikan paahtaminen on helppoa. Ensin paprika halkaistaan, ja siitä poistetaan siemenet ja kannat.
Sen jälkeen paprikan puolikkaat levitetään pellille leivinpaperin päälle kuori ylöspäin.
Pinnalle pirskotellaan öljyä ja hieman suolaa.
Palaset paahdetaan 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai 200-asteisessa uunissa grillivastuksen alla 20–30 minuuttia, kunnes paprikat ovat saaneet väriä ja kuoret mustuneet ja alkaneet kupruilla.
Paprikat kannattaa jäähdyttää muovipussissa, jolloin kuoret irtoavat helpommin. Kuoret voi irrottaa esimerkiksi juuresveitsellä.
Paahdetut paprikat sopivat esimerkiksi lämpimän leivän päälle ja keittoihin soseutettuina tai paloiteltuina.
Suomessa vietetään tällä viikolla valtakunnallista paprikaviikkoa.
Katso myös video: Paras tapa pilkkoa paprika – teetkö itse näin?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka