Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tästä supervihanneksesta napostelet helposti päivän C-vitamiinit – paahdettuna hieno lisä moniin ruokiin

AOP Paprikakeitto tai paprikainen kasviskeitto on perinteinen espanjalainen ruokalaji.
Paprikakeitto on perinteinen espanjalainen ruokalaji.
Julkaistu 20.07.2024 06:29
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Paprika on superterveellinen vihannes, joka sopii niin salaatteihin, eväsleipiin, patoihin kuin grillattavaksikin. Yksi valmistustapa tekee siitä vielä makoisamman.

Paprika on varsinainen vihannesten vihannes! Vain puolikas paprika riittää tyydyttämään aikuisen ihmisen päivittäisen C-vitamiinisaantitarpeen.

Lue lisää: Tämä vihannes on todellinen terveyspommi – puolikkaasta päivän C-vitamiinit

Tiedätkö vihreän ja punaisen paprikan eron? Faktat suosikkivihanneksesta

Eniten C-vitamiinia keltaisessa paprikassa

Erityisen mahtava vitamiinipommi on keltainen paprika.

Kauppapuutarhaliitto kertoo tiedotteessaan, että sata grammaa tuoretta keltaista paprikaa sisältää C-vitamiinia noin 205 milligrammaa.

Myös punainen paprika pursuaa vitamiineja. Sadan gramman palassa vitamiineja on noin 185 milligrammaa.

– Kotimainen paprika tuotetaan lähellä ja se kulkee vain lyhyen matkan viljelijältä kauppaan, joten ravinteet pysyvät tuoreessa vihanneksessa hyvin matkassa mukana, Kauppapuutarhaliitto kiittelee.

Lue myös: Jättitutkimus selvitti, pidentävätkö monivitamiinit elinikää – tässä tulos

Unohteletko asioita? Yksi helppo tapa voi auttaa parantamaan muistia

Unohda C-vitamiinilisä! Syö kaksi tällaista hedelmää ja päivän saantisuositus on jo täynnä

Paahtamalla parasta

Paprika on hyvää sellaisenaan esimerkiksi salaateissa ja eväsleipien välissä, mutta paprikaa kannattaa maistaa myös paahdettuna.

Jos paprikan paahtaa tai kypsentää grillissä, pieni nahistuneisuuskaan ei haittaa.

Näin paahdat paprikan

Paprikan paahtaminen on helppoa. Ensin paprika halkaistaan, ja siitä poistetaan siemenet ja kannat.

Sen jälkeen paprikan puolikkaat levitetään pellille leivinpaperin päälle kuori ylöspäin.

Pinnalle pirskotellaan öljyä ja hieman suolaa.

Palaset paahdetaan 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai 200-asteisessa uunissa grillivastuksen alla 20–30 minuuttia, kunnes paprikat ovat saaneet väriä ja kuoret mustuneet ja alkaneet kupruilla.

Paprikat kannattaa jäähdyttää muovipussissa, jolloin kuoret irtoavat helpommin. Kuoret voi irrottaa esimerkiksi juuresveitsellä.

Paahdetut paprikat sopivat esimerkiksi lämpimän leivän päälle ja keittoihin soseutettuina tai paloiteltuina.

Suomessa vietetään tällä viikolla valtakunnallista paprikaviikkoa.

Katso myös video: Paras tapa pilkkoa paprika – teetkö itse näin?

0:43img

Hyvästi sotku! Tällä kikalla irrotat paprikan siemenkodan helposti ja siististi.

Lue myös: Fetaa ja kasviksia! Katin grillilisuke on älyttömän helppo valmistaa

Tuoreimmat aiheesta

Paprika