Tästä supervihanneksesta napostelet helposti päivän C-vitamiinit – paahdettuna hieno lisä moniin ruokiin
Paprika on superterveellinen vihannes, joka sopii niin salaatteihin, eväsleipiin, patoihin kuin grillattavaksikin. Yksi valmistustapa tekee siitä vielä makoisamman.
Paprika on varsinainen vihannesten vihannes! Vain puolikas paprika riittää tyydyttämään aikuisen ihmisen päivittäisen C-vitamiinisaantitarpeen.
Eniten C-vitamiinia keltaisessa paprikassa
Erityisen mahtava vitamiinipommi on keltainen paprika.
Kauppapuutarhaliitto kertoo tiedotteessaan, että sata grammaa tuoretta keltaista paprikaa sisältää C-vitamiinia noin 205 milligrammaa.
Myös punainen paprika pursuaa vitamiineja. Sadan gramman palassa vitamiineja on noin 185 milligrammaa.
– Kotimainen paprika tuotetaan lähellä ja se kulkee vain lyhyen matkan viljelijältä kauppaan, joten ravinteet pysyvät tuoreessa vihanneksessa hyvin matkassa mukana, Kauppapuutarhaliitto kiittelee.
Paahtamalla parasta
Paprika on hyvää sellaisenaan esimerkiksi salaateissa ja eväsleipien välissä, mutta paprikaa kannattaa maistaa myös paahdettuna.
Jos paprikan paahtaa tai kypsentää grillissä, pieni nahistuneisuuskaan ei haittaa.
Näin paahdat paprikan
Paprikan paahtaminen on helppoa. Ensin paprika halkaistaan, ja siitä poistetaan siemenet ja kannat.
Sen jälkeen paprikan puolikkaat levitetään pellille leivinpaperin päälle kuori ylöspäin.
Pinnalle pirskotellaan öljyä ja hieman suolaa.
Palaset paahdetaan 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai 200-asteisessa uunissa grillivastuksen alla 20–30 minuuttia, kunnes paprikat ovat saaneet väriä ja kuoret mustuneet ja alkaneet kupruilla.
Paprikat kannattaa jäähdyttää muovipussissa, jolloin kuoret irtoavat helpommin. Kuoret voi irrottaa esimerkiksi juuresveitsellä.
Paahdetut paprikat sopivat esimerkiksi lämpimän leivän päälle ja keittoihin soseutettuina tai paloiteltuina.
Suomessa vietetään tällä viikolla valtakunnallista paprikaviikkoa.
Katso myös video: Paras tapa pilkkoa paprika – teetkö itse näin?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"