Kotimaiset Kasvikset ry:n perunaviikon kunniaksi Makuja.fi kokosi yhteen kaikkien aikojen parhaat perunaniksit.
Viikolla 7 vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n perunaviikkoa. Peruna on varmasti jokaiselle suomalaiselle tuttu raaka-aine, jota nautitaan niin arkena kuin juhlanakin. Perunat maistuvat usein sellaisenaan esimerkiksi lihan tai kalan lisukkeena – ja kesällä tietysti uusina pottuina voin kera. Perunasta valmistuvat myös erilaiset herkkuruoat, kuten laatikot, gratiinit ja muusit.
Miten perunasta saa sitten kaiken mahdollisen hyödyn irti? Makuja.fi kokosi yhteen parhaat perunaniksit, joilla nopeutat ruoanlaittoa ja valmistat perunoista täydellisiä.
1. Näin kuorit perunat supervikkelästi
Kun olet keittänyt perunat kattilassa, laita ne muutamaksi sekunniksi jääkylmään veteen. Kuoret irtoavat tämän jälkeen kuin itsestään, Katso videolta, miten niksi toimii:
Video
2. Täydellisen perunamuusin salaisuus
Huippukokki Heston Blumenthalin reseptillä saa aikaan täydellisen sileää perunamuusia, jossa on makua. Myös Hans Välimäki vannoo tämän reseptin nimeen. Kyseessä on "pektiinimetyyliesteraasiperunamuusi". Muusin valmistuksessa hyödynnetään kemiallista reaktiota, joka vangitsee tärkkelyksen perunan sisään.
Lue, miten täydellinen perunamuusi valmistuu:
Hans Välimäki hehkuttaa: Huikea perunamuusiresepti – yllättävällä ainesosalla täydellistä!
3. Uskomaton perunapesuri kuorii uudet potut
Tämän hauskan niksin avulla pystyt kuorimaan kilokaupalla perunoita sekunneissa. Välineiksi perunoiden pesuun tarvitaan ainoastaan akkuporakone, puhdas vessaharja, ämpäri, vettä ja tietysti uusia perunoita.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
4. Lähes rasvattomat perunalastut mikrossa
Sipsejä voi valmistaa lähes rasvattomasti kotioloissa mikroaaltouunia hyödyntäen. Sipseistä saa mikrossa rapeita, kunhan lastuja ei kärvennä liian pitkään ja liian kuumassa. Lue miten mikrosipsit valmistuvat.
5. Peruna valkaisee myös vaatteet
Perunan hyödyt ulottuvat myös keittiön ulkopuolelle. Perunalla voi nimittäin valkaista myös vaatteita! Tämä niksi on tuttu jo Jokanaisen niksikirjasta vuodelta 1952.
Lue Koti-osiosta, miten perunalla valkaistaan vaatteita.