Oletko kokeillut? Kokkien suosimalla kikalla kalasta saa taatusti maukasta
Jos haluat kalastasi taatusti maukasta, muista tärkeä valmistusvaihe.
Kun valmistat kalaa ruoaksi, miten maustat sen? Suolaton kala on todella mautonta, mutta suolan määrässä ei myöskään kannata liioitella, muistuttaa kalayhdistys Pro Kala ry. Sopiva määrä suolaa korostaa kalan makua juuri oikealla tavalla.
– Kalalle sopii parhaiten jodioimaton merisuola, sillä jodi tuo kalaan helposti kitkerän sivumaun, kalayhdistyksen tuoreessa tiedotteessa vinkataan.
Kokkien suosima suolauskikka
Kalan suolaamiseen on olemassa pari kätevää kikkaa. Kalayhdistys muistuttaa ravintoloiden ja kokkien suosimasta suolaustavasta eli nestesuolauksesta. Menetelmän etuna on se, että kala suolautuu tasaisesti. Lisäksi siten saa suolattua nopeasti isommankin määrän kalaa.
– Kalalle käytetään noin kymmenprosenttista suolalientä. Se valmistetaan sekoittamalla keskenään litra vettä ja desilitra merisuolaa. Suolattava kala laitetaan sopivan kokoiseen, korkeareunaiseen astiaan ja päälle kaadetaan suolavesi.
Suolausvesi kannattaa valmistaa kiehauttamalla vesi ja sekoittamalla sen joukkoon suola. Anna veden jäähtyä, ennen kuin laitat kalan liemeen, jotta kala ei kypsy liotuksen aikana.
Nestesuolaus sopii kaikenlaisille kaloille ja suolaamiseen tarvittava aika riippuu kalan koosta. Esimerkiksi puolen kilon kirjolohifilee vaatii noin 15–20 minuutin mittaisen suolakylvyn, nahattomille fileepaloille riittää kymmenisen minuuttia. Omaan makuun sopivan suolausajan oppii kokeilemalla.
Suolaliotuksen jälkeen kala nostetaan liemestä pois ja kuivataan esimerkiksi talouspaperilla. Tämän jälkeen kalan voi vaikka paistaa tai grillata.
Näin kuivasuolaat kalan
Nestesuolauksen lisäksi kalan voi myös kuivasuolata. Tällöin käytetään kaksiprosenttista suolausta eli esimerkiksi 600-grammaiselle kalafileelle tarvitaan 12 grammaa suolaa. Ripottele suola fileen päälle tasaisesti ja anna suolaantua jääkaapissa yön yli. Suolaa ei tarvitse pyyhkiä kalasta pois.
– Jos ei ole aikaa pidempiin ennakkovalmisteluihin, kala kannattaa suolata edes noin 10 minuuttia ennen paistamista. Näin suola ehtii imeytyä kalaan, ja lopputulos on maukkaampi, kalayhdistyksestä muistutetaan.
Kalan voi myös tuoresuolata graavaamalla.
Lähde: Pro Kala ry
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa