Oletko tajunnut tätä kalasäilykkeistä? Tonnikalaa ja luonnonkalapurkkeja voi käyttää yllättävällä tavalla
Moni suomalainen on tottunut käyttämään keittiössään erilaisia kalasäilykkeitä. Nyt Pro Kala ry antaa viisi pätevää vinkkiä niiden käyttöön. Tiesitkö, että kalasäilykkeestä voi tehdä vaikka kalakeiton?
Pro Kalan teettämästä tuoreesta kuluttajatutkimuksesta selvisi, että suomalaiset ostavat kalaa useimmiten tuoreena fileenä. Toisella sijalla olivat erilaiset säilykkeet, eikä ihme: viime vuosina valikoima on laajentunut huomattavasti ja perinteinen tonnikala on saanut rinnalleen useita eri tuotteita. Nykyään myös kotimaista kalaa saa säilykkeenä. MTV Uutisten Makuja-ruokasivustolla testattiin viime vuonna muun muassa suosittu luonnonkalasäilyke.
Kalasäilykkeiden käyttö ruoanlaitossa on helppoa. Ne ovat valmiiksi kypsiä ja ruodottomia, joten niitä voi käyttää todella monipuolisesti. Pro Kala ry kokosi viisi vinkkiä kalasäilykkeiden käyttöön - olethan kokeillut jo näitä ideoita?
1. Salaatit
Salaatti on nopea ja raikas ruoka, mutta pelkistä kasviksista saattaa jäädä nälkä, mikäli mukana ei ole mitään proteiinia. Laita salaatin joukkoon purkillinen kalasäilykettä, jotta saat annoksesta ruokaisamman.
2. Pizza
Tonnikalapizza on klassikko, eikä ihme. Pizzan päälle voi laittaa kuitenkin mitä tahansa muutakin kalasäilykettä. Oletko koskaan maistanut särki- tai lahnapizzaa? Erilaisten luonnonkalasäilykkeiden avulla se on mahdollista.
3. Keitot
Kalakeiton voi tehdä myös säilykkeestä. Alkuvuodesta julkistettiin Vuoden kalakeitto -kilpailun finalistit, joista yhtenä oli aasialainen särkikeitto. Siinä kookosmaitopohjaiseen liemeen lisättiin chilimaustettua särkisäilykettä.
4. Pastat
Kalasäilykkeet sopivat erilaisiin pastaruokiin mainiosti. Erityisesti uunissa valmistetut pastavuoat ovat kalaisina versioina herkullisia.
5. Sellaisenaan
Joskus aikaa ruoanlaitolle ei tahdo löytyä. Helposti mukana kulkeva kalasäilykepurkki on nopea pikaeväs, jota ei tarvitse säilyttää kylmässä päivän aikana. Erilaiset maustekastikkeissa olevat säilykkeet maistuvat hyviltä myös esimerkiksi leivän päällä.
Lähde: Pro Kala ry
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"